Select Page

Уочи празника Светог Арсенија Сремца, у суботу 9. новембра 2019. године, на обали Карипског мора, архимандрит Евстатије Аздејковић, крстио је малог двомјесечног Јована, чији је отац са Крима а мајка православна Пољакиња.

На сам празник Светог Арсенија Сремца, у недјељу, 10. новембра, окупили су се православни у Доминикани, на Светој литургији коју је служио архимандрит Евстатије.

Мали Јован и остала дјеца су се на литургији причестила први пут.

Отац Евстатије је у проповиједи сабранима говорио о животу Светог Арсенија, али и о јеванђелском одјељку који се читао тога дана.

Јеванђелско зачало говорило је зрну тј. о ријечи која падне на лоше и на добро тло, али и о смислу тога да је сваки православни хришћанин ријеч Божија, која мора да преживи свако тло, и добро и лоше, да би се православље преносило широм свијета и да би призивало све друге народе да дођу ка спасењу кроз Свету Тројицу и преко свете тајне крштења.

Отац Евстатије је у бесједи нагласио да православље није за кукавице и за глупе људе, већ је православље за храбре и интелигентне људе, јер спознање Бога тражи доста храбрости и доста очишћеног ума да би човјек схватио и спознао Бога.

„Православље, односно вјера у Бога није ни генетска, ни наследна, ни национална, већ лична и опитна кроз храброст и љубав која иде преко чистога срца, а чисто срце нам даје и чист ум“, казао је између осталог архимандрит Евстатије вјернима, на литургијском сабрању у Доминикани.

На празник Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, у цркви Светог Јована Крститеља у Маракају у Венецуели, Свету литургију служио протопрезвитер Павле Пења.

А.В.

Pin It on Pinterest

Share This