Select Page

На данашњи дан, 9. новембра 1989. године источноњемачке власти су укинуле забрану преласка из источног у западни дио Њемачке и исто вече хиљаде грађана окупило се и отпочело рушење Берлинског зида.

Њемачка је након Другог свјетског рата била подијељена на четири окупационе зоне. Пријестоница Берлин, потпуно окружена совјетском зоном, као сједиште Савезничког контролног вијећа и сама је била подијељена на четири окупационе зоне, а совјетски сектор био је далеко највећи. Иако су Савезници намјеравали да заједнички управљају Њемачком у границама из 1947. године, почетак хладноратовских тензија довео је до тога да се француска, британска и америчка зона 1949. године уједине у Савезну Републику Њемачку, искључивши совјетску зону, која је исте године постала Њемачка Демократска Република. Тако је Савезницима припао западни дио Берлина, а Совјетима источни дио. Граница између Источне и Западне Њемачке затворена је 1952. године, док је једино у Берлину остала отворена. Идеју о изградњи зида изнијела је источноњемачка администрација а одобрио ју је совјетски лидер Никита Хрушчов. Зид је саграђен са намјером да се заустави одлив радника и поправи економски биланс који је био повезан са дневном миграцијом великог броја професионалних и квалификованих радника између Источног и Западног Берлина, као и да се спријече бјекства која су имала политичке и економске последице по Источни Берлин. Зид је ефикасно смањио емиграцију са 2,5 милиона између 1949. и 1961. на 5000 између 1962. и 1989. године. Изградња Берлинског зида почела је 1961. године и одвијала се у четири одвојене фазе:

1) првобитна жичана ограда,

2) побољшана жичана ограда,

3) бетонски зид (1965–1975.),

4) погранични зид (1975–1989.).

Зид је био дугачак 155 км, а градили су га источноњемачки војници и радници. Зид је физички подијелио град и комплетно окружио Западни Берлин. Постојало је осам граничних прелаза између Источног и Западног Берлина који су омогућавали прелазак западноњемачких грађана, држављана Запада и савезничког особља у Источни Берлин, односно источнонемачких грађана у Западни Берлин, под условом да су имали специјалне дозволе. Дана 9. новембра 1989. године почело је рушење Берлинског зида, који је 28 година био симбол подијеле Европе послије Другог свјетског рата и идеолошко-политичке и војне конфронтације Истока и Запада.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This