Select Page

На празник Светог великомученика Димитрија, у петак 8. новембра, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са свештенством Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургијском проповједи, након читања Јеванђеља, обратио се протојереј Миодраг Тодоровић, који је казао да је душа без Христа пакосна, оговарачка, пуна пизме и несигурности и види само оно што је тренутно и овоземаљско. За разлику од ње, душа у којој обитава Господ, која љуби Христа је, по ријечима о. Миодрага, душа освештана, која љуби брата свог и читав свијет, љуби небо и земљу.

„Једна од таквих душа, једно срце које је било такво, у коме је Христос заиграо био је и Свети великомученик Димитрије, онај који миро точи. Као што му је душа и срце, читаво његово биће било за Христа, који се није двоумио да каже цару да је он Христов војник, прије свега, који је одабрао царство небеско и вјечни живот, његова је душа и тада мироточила, била је пуна лијепог мира, мирисао је. Оно што је стекао, сада дава изобилно нама, јер његове свете мошти у Солуну мироточе и показује нам да опредјељење човјеково за Царство небеско узводи човјека у живот вјечни и да су мале све цијене, па и смрт физичка, одлазак са ове земље, да је то мала цијена за оно што добијемо“, рекао је свештеник Миодраг Тодоровић.

То се догађало тада, а исто се, по ријечима оца Миодрага, догађа и данас.

„Сваки човјек је пред избором, Бог нам је дао слободну вољу коме ћемо се привољети царству, а да је Царство Божје увијек и довијека свједочанство су наши дивни светитељи Свети Димитрије, Свети цар Лазар Косовски, Свети Василије Острошки и сви свети“, бесједио је протојереј Миодраг Тодоровић.

Након што су вјерници приступили Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући празник Светог великомученика Димитрија солунског Чудотворца.

„Велики празник и велики Светитељ коме су многи свети храмови посвећени широм васељене. Светитељ коме се стичу сви народи око његовог гроба мироточивог, Светитељ који је своју вјеру крвљу својом запечатио и многе избавио својим чудотворством и у наше дане. Говори се, када се проливала крв у Херцеговини, да је неки старац видио Светог Димитрија у војничкој униформи, који се јавио и рекао да иде да помогне хришћанима у Босни. Сјећамо се да је на Митровдан одбрањено Невесиње, али је изгинуло много младих војника бранитеља Невесиња, али је одбрањено Невесиње“, казао је Владика.

Подсјетио је да је у Никшићу постојао древни манастир Светог великомученика Димитрија, немањићка светиња, у коме је столовао Свети Василије Острошки, али је пострадао од Турака.

„Пострадао је у вријеме када је наш народ дизао буне да се ослободи од турског јарма. Није то било тако лако и није могло тако брзо, па су биле турске освете, паљевине и рушења и тако је затрвена та светиња. Остао је још само један потпорни зид, можда ће се још нешто наћи“.

„Неће наша држава да обрати пажњу на то свето мјесто, па да се види гдје је био манастир, сигурно би се нашли његови темељи, уколико и њих Турци нијесу разметнули“, поручио је Његово Преосвештенство.

Владика је додао да је остало сјећање на ову светињу, понајвише заслугом Светог Василија Острошког. Када је тај манастир срушен православни народ Никшића је из тог сјећања подигао, касније, цркву на Бршну, посвећену Светом Димитрију.

„Ми, који се сјећамо тог манастира као да можемо својим срцем и својом душом додирнути његову светињу. То сјећање је снажно и даће Бог да се та светиња обнови. Тамо гдје је била светиња, то је мјесто Господ осјенио својом силом, својом милошћу и својом благодаћу и то треба да се поштује. Надамо се да ће доћи то вријеме, ако ми не дочекамо, дочекаће наши потомци и оствариће то да се обнови манастир Светог Димитрија у Никшићу“, нагласио је Епископ Јоаникије.

Закључујући своју бесједу, Владика је казао да сви хришћани, исто као Светог Георгија, призивају у помоћ и Светог Димитрија. Они су брзи помоћници, заштитници хришћана, који нас охрабрују да идемо путем Божјим и носимо свој крст у свим временима.

„Они су носили свој крст и своју вјеру посвједочили у временима гоњења, када је бити хришћанин значило бити спреман на смрт, на проливање крви за Христа. Они су то својим примјером посвједочили. Пострадале су хиљаде и хиљаде мученика у првим временима, а и у 20. вијеку. Наш вијек је био вијек гоњења Цркве, а овај који је започео, не знамо чиме ће бити обиљежен. Рекло би се по свему, да се гоњење наставља“.

„Не треба тога да се плашимо, него само да ојачамо у вјери и да, гледајући на примјер Светих, Светог Димитрија, Светог Василија, Светог Георгија и осталих Божјих угодника, идемо путем Божјим, да се наоружамо вјером, а то је истовремено и правда, и љубав, и доброта, и милост, и истина и остале врлине. То је оружје хришћанско непобједиво“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

 

Pin It on Pinterest

Share This