Select Page

Као православни хришћани увијек морамо пазити да не погријешимо тако што би у име Онога у кога вјерујемо, некоме  другоме чинили зло, поручио је архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапћ.

На Светој литургији у цркви Светог Николе у которском Старом граду, уз причешће бројних вјерника, данас на Митровдан, подсјетио је са друге стране на једно од најстрашнијих свједочанстава те врсте које се одвијало током Другог свјетског рата у Јасеновцу и на другим мјестима.

“Када су убијали у име неког такозваног свога бога, вјерујући да ако истребљују православне да онда Богу службу чине. Можете мислити која је то наопака наука. То је нешто што дође са оним када се човјек разврати. Ако човјек живи нормалан хришћански живот, не може поћи ни десно, ни лијево, него ће увијек ићи право. Ипак, морамо увијек да имамо на уму да можемо да погријешимо. Да не дођемо у ситуацију, да ми у име Онога у кога вјерујемо, некоме учинимо зло.  Чим би нам пало на памет да учинимо зло у име Онога у чије имо смо крштени, то значи да нешто са нама није у реду. Значи да смо побркали нешто у ономе што је Закон Божији”, казао је отац Момчило Кривокапић.

У Цркви је, назначио је, све нормално и све дешава по одређеним веома једноставним нормама: “Љуби Господа Бога свим срцем својим, свом мишљу својом и свом душом својом” и “Љуби ближњега свога као самог себе”.

“Зато данас, прослављајући великога мученика мироточивога Димитрија солунскога, треба да се сјетимо и његове жртве и жртава свих оних који су за вјеру своју пострадали. Свих оних који су посвједочили своју вјеру. Од нас се очекује, не да пострадамо, али ако треба и то да учинимо”, казао је отац Момчило Кривокапић.

За сад, како је рекао,  наше највеће страдање нека буде да се уздржимо да не причамо о другима ружне ствари, не вријеђамо никога, вјеру своју јавно да исповиједамо и да увијек дигнута чела кажемо да смо православни хришћани, што је својим дјелом посвједочио и Свети Димитрије, “не приклонивши се ни цару ни ћесару, али зато главу своју приклонивши пред Оним у чије име је крштен”.

Отац Момчило је назначио и да је у “ово наше лудо такође потребно увијек да посвједочимо и да смо Срби православни.

Подсјетио је и на ријечи Христове “Све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не знају  Онога који ме послао”.

“Наше Свето јеванђеље говори саме ријечи Господње, да нас произноси. Оне ријечи које говоре о ономе што ће да буде. Господ је већ видио да Његови ученици имају одређене проблеме у овоме свијету. Каже “Ја вас изабрах из овог свијета”. Али, ко је кога изабрао, то је нешто друго. Ако ми изаберемо Христа, онда је Христос изабрао нас. Нико никада није могао да се спасе, нити да дође до спознања истине, ако то није хтио. Ако хоће то се онда учини прво крштењем, а онда даљим животом у Христу. Онда смо ми изабрали Христа и онда смо и ми од Христа изабрани и Он нас штити”, казао је отац момчило Кривокапић.

Говорећи о хришћанском животу, казао је да се одвија у радости сусрета са Христом, на Светој литургији, у радости сусрета брата са братом…

“Ми, који смо у заједници, када се сретнемо, радујемо се један другоме и то је уствари хришћански живот. Али, на крају Јеванђеља се каже “доћи ће вријеме када ће сваки који вас убије мислити да Богу службу чини”. Ми данас прослављамо Светог Димитрија који је један од  најстаријих хришћанских мученика у Солуну. Био је професионални римски војник и радио свој посао, али када је требало да бира између проповиједања Христа, или одрицања од Њега, изабрао је да је Христов војник, због чега је пострадао. Тиме је повједочио да је дошло вријеме њему, а видјећете касније и другима, да ће га убити мислећи да својим боговима службу чине”, казао је отац Момчило.

Он је рекао и да је историја збаиљежила бројне примјере оних који су убијали хришћане због својих убјеђења.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This