Select Page

У Цркви Светога Ђорђа под Горицом данас, на Митровдан је служена Света литургија којом је началствовао протојереј Јован Радовић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и јереј Блажо Божовић, уз молитвену подршку пјевнице овога храма и вјерног народа Божијег.

У литургијској бесједи протојереј Јован Радовић је подсјетио да је Свети Димитрије, војвода богатога града Солуна, живио у 4. вијеку, око 300 г. послије Рођења Христовог. Началствујући свештенослужитељ надаље је говорио о житију овог дивног Великомученика Христовог, којег данас прослављамо.

Прота Радовић је казао да је Св. Димитрије завршивши најбоље школе тога времена, наслиједивши свога оца постао војвода под царем Максимијаном, који је био велики прогонитељ хришћана. Одредивши Димитрија за војводу солунскога, цар му је наредио да што више прогони и убија хришћане.

Међутим, како је прота указао, он је од својих родитеља био васпитан у вјери хришћанској, не да убија хришћане, већ да их је поучава вјери у Христа. Када је то дошло до цара Максимијана, запрепашћен што је Димитрије православни хришћанин и јавно исповједа своју вјеру, те се не боји царскога указа, цар га је позвао к себи. Ту је Великомученик исповједио вјеру у Христа и ускоро пострадао устрељен копљима.

Послије његове сахране, на радост вјерних, његово тијело је почело да точи миро. Мошти овога угодника чувају се у граду Солуну, чији је он заштитник.

Завршавајући своју бесједу, отац Јован Радовић пожелио је да и нама Господ да снаге да исповједимо вјеру у Христа када то од нас неко буде тражио.

На крају Литургије, свештенослужитељи су приступили благосиљању славских приноса и ломљењу колача данашњим свечарима.

Заједничарење парохијана настављено је у гостопримници храма под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This