Izaberite stranicu

На данашњи дан, 8. новембра 1805. године смедеревски диздар предао је кључеве града вођи Првог српског устанка Карађорђу.

Тим чином Смедерево се уврстило међу прве српске вароши које је Карађорђе ослободио од Турака. Смедеревски диздар предао је Карађорђу кључеве древног здања под крошњама стољетног дуда. Карађорђев дуд, на једном од смедеревских тргова, проглашен је за природно добро од изузетног значаја, и о њему води рачуна Завод за заштиту природе. Бијели дуд на смедеревском тргу стар је више од 300 година, и дио је приче о предаји кључева града вожду Карађорђу. Све се одиграло након ослобођења Смедерева. Легенда, такође, каже да се све догодило на свечан начин, јер је Турска војска оставила за собом велику количину топова и оружја а Карађорђе им је, заузврат, дозволио да оду из града уз почасти. Не постоје потврђени историјски извори али  дубоко у традицији Смедереваца постоји предање да се церемонија предаје кључева града извршила овдје. Оно што такође се још везује као легенда за Карађорђев дуд јесте анегдота из Првог српског устанка – да је Карађорђе Петровић, баш овдје извршио такозвану сјечу перчина. Наиме, он је увидио да у борби прса у прса између Срба и Турака долази до контакта када Турци хватају српске ратнике за кику и на тај начин их лакше савладавају. Он је био нарочито пријек и ауторитативан и кажу да је баш овдје спровео ту непопуларну наредбу да сви српски ратници одсјеку перчин.

Управа Града је наложила да се у непосредној близини старог дуда засади нови, који ће наставити да у будућности његује ово предање.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This