Select Page

Косовска Митровица данас је прославила Светога Димитрија свог небеског заштитника, а црква посвећена овом Божијем угоднику храмовну славу. Тим поводом Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије уз саслужење свештенства, монаштва и вјерног народа.

У литругијској проповједи владика Теодосије је казао да се на Светој литругији сабирамо и свједочимо да смо Црква Божија, заједница светих у Господу нашем, јер се само у Цркви, заједници коју је Господ основао и оставио нама хришћанима, можемо спасити.

„Света литругија је дар Божији и ништа нема веће што можемо принети Господу, него да служимо Литургију и да се у смирењу предамо вољи Божијој, да Господ чини оно што ми нијесмо у могућности: да нас заштити и подржи на путу нашем, путу Његовом који је оставио – крстоваскрсном.“

Подсјећајући да се Свети Димитрије слави у хришћанским заједницама широм свијета, а највише у његовом граду Солуну, гдје је био војвода и гдје је пострадао за истину и правду Божију и живот вјечни, владика је казао да је он жртвовао све што је имао, и свој живот, да би кроз то страдање задобио живот вјечни.

Свети великомученик Димитрије је, попут Св. Стефана првомученика и Св. Георгија и многих других, из љубави према Христу дао свој привремени живот и није жалио за оним што је земаљско и привремено, јер је знао да нам је Господ припремио будући живот у вјечном Небеском царству, бесједио је владика и подсјетио на јеванђељске ријечи да „љубимо једни друге“.

„Највећа заповјест јесте заповјест о љубави, зато што је наш Господ љубав – извор љубави који нас учи да изнад свега љубимо Бога, али исто тако да љубимо једни друге, чак и оне који нас мрзе – и њих да љубимо, не собом, него силом Христовом“, поручио је Преосвећени Епископ Теодосије истичући да ће, ако тако живимо, Господ бити уз нас и водити нас кроз овај живот, војевати и побјеђивати наше непријатеље.

Сам Господ је рекао да је Он пут, истина и живот, и Свети Димитрије, иако је живио у овом свијету, није припадо њему, већ је прихватио Господа нашега као једини пут, јер мимо Њега нема другог пута који спасава.

Помолио се да нам Господ дода вјере и наде да живјећи и ходећи кроз овај живот никада не посустанемо:

„Да нас Господ храни непролазном надом сетио да Господ чини да оно што је добро увијек буде и узраста у нама, и да ми будемо носиоци добра и истине и правде Његове. Само ако будемо слушали Његову ријеч и вршили заповјест Његову онда ћемо бити свјетлост која ће да свјетли свијету.“

Свети мученици су посвједочили Христа, а међу њима Свети великомученик Димитрије који се за мало муке привремених, које је поднио на земљи, радује са свима светима у Царству небеском.

Мноштво је светих мученика који су током вјекова пострадали зарад своје вјере у Христа. Они нам данас шаљу поруку да и ми у ово вријеме у којем живимо пазимо на своју вјеру и да у томе истрајемо.

„Да више пазимо на своју вјеру и образ, на оно што су нам наши преци оставили. Можемо свој живот изгубити, али душу своју да не изгубимо, јер овај живот је привремен. Смрт није крај, то је само прелаз из овог у вјечни живота, а ако служимо гријеху и овом свијету, онда смо мртви и за овај и за живот будући“, казао је Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије и закључио да нам и данашњи празник и Свети Димитрије поручују да вјерујемо и да се уздамо у Бога и да се не уздамо у човјека.

Након Свете службе Божије улицама Кососвке Митровице прошла је литија и благосиљан славски колач. Трпеза љубави приређена је у новоосвештаној храмовној трпезарији.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This