Izaberite stranicu

Са благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја, у светлу 800 година Српске православне цркве, Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина града Вршца, и ове године донели су дух Свештене српске царске – Немањићке лавре, Манастира Светог Архангела Михаила Београђанима, Вршчанима и свим осталим посетиоцима ове традиционалне манифестације.

Свечаност је првог дана отворио директор ПСД Света Србија Миљан Ћеранић, а наступили су женски хор Света Јелена Дечанска при храму Светога краља Стефана Дечанског у Железнику, мелод и појац хаџи Никола Мијовић, дете спортисткиња ПСД Света Србија Ангелина Ђорић, певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић, здравичар Драгиша Симић и културно уметничко друштво Радост. Посетиоци су имали прилику да послушају духовне композиције и етно песме и да са великим интересовањем пропрате игре из околине Београда у извођењу младих кудоваца.

Сабрање је настављено сјутра Светом архијерејском литургијом којом је началствовао Његово преосвештенство владика банатски Никанор, а саслуживао архимандрит Бенедикт, игуман превлачки, уз бројно свештенство Епархије банатске. Духовно вече под називом Обнова је одбрана где је беседио отац Миајло Бацковић, грбаљски парох и секретар Одбора за обнову манастира Михољска превлака и на коме је представљена књига о Његошу Др Снежане Адамовић, одржано је у духовном центру Светог Теодора Вршачког.

Трећег дана одслужена је Литургија у Скиту Светих Четрдесет мученика севастијских у Ковину. Истог дана у Дому омладине у Београду упрличена  је духовна трибина на којој су зборили оци: Миајло и Бенедикт, док је модератор био Миљан Ћеранић.

Четвртог дана, у понедељак, у београдском Дому омладине научним скупом о Лази М. Костићу започела је серија представљања знаменитих Срба Боке. Својим радовима прилог су дали др Миша Ђурковић, др Милан Игрутиновић, др Милан Милановић и адвокат Душан Илић уз благослов и уводну реч архимандрита Бенедикта.

Петог завршног дана, о. Бенедикт са братством Храма Свете Петке на Чукаричкој падини служио Свету божанствену литургију. У овом храму се тренутно налази Хитон Господњи, део одежде Господа Исуса Христа.

Као и свих претходних година, и ове јесени, интересовање јавности за Дане Михољске превлаке је било интензивно и интерактивно, тако да је, по речима београдских новинара, програм који је одлично припремљен и конципиран од стране ПСД Света Србија и домаћина, могао да траје и недељама. Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија је, на концу и ове године, оцу Бенедикту предао прилог за обнову ове древне немањићке светиње. Сложили су се да су Дани Михољске превлаке и људи који узму учешћа у њима ипак највећи прилог, тим пре што се програм одржава ван парохијских домова и храмова, те нови људи сазнају за светињу.

Миљан Ћеранић

Pin It on Pinterest

Share This