Select Page

Традиционална манифестација „Дани руске културе“ почела је јуче, 6. новембра, изложбом фотографија „Русија, најлепша земља на свету“, која је отворена у Полимском музеју у Беранама.

Изложбу фотографија „Русија, најлепша земља на свету“ Руског географског друштва отворио је Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников.

Сабрање је поздравио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, наводећи да је односима Црне Горе и Србије са Русијом, српског народа са руским, велики допринос дала Српска православна црква. Духовне и културне везе успоставиле су значајне црквене личности наше давне прошлости.

Те везе, по владичиним ријечима, сежу у далеку прошлост и свој континуитет имају кроз цијелу историју. Нов и посебан замах тим односима дали су Митрополити из светородне лозе Петровића.

„И ми данас настављамо градити наше братске и хришћанске везе“, казао је Преосвећени Епископ, додајући: „Свака оваква манифестација нас зближава, али и подсјећа на наше претходне везе и, свакако, антиципира наше будуће везе којима и ова наша генерација треба да да свој прилог и допринос. Веома ми је драго што смо, већ раније, остварили добру сарадњу, ми као епископи, а и град Беране са амбасадом Руске Федерације у Црној Гори, и што су ти наши контакти резултирали важним манифестацијама. Једна од њих, најважнија Дани руске културе, одвија се у Беранама“.

Владика је додао да постоји много основа да се у сваком граду покрене слична манифестација, посебно у Никшићу, који од свог ослобођења и обновљења има непрекидно традицију добрих веза са Русијом. Такве односе, подсјетио је он,  потврђује и Храм Светог Василија Острошког Чудотворца, који је градила Русија, пројектовао руски архитекта, украшавали руски умјетници, а осим њега потврђују и многа друга знамења на ширем подручју ове Епископије.

„Желећи да се наши односи развијају на духовном, културном и на сваком другом плану, још једном, поздрављам Његову екселенцију, који је први пут у Беранама. Желимо му добродошлицу у нашем граду, у нашој Епископији, желимо му пун успјех у његовом раду на унапређењу, тачније на поправљању односа између Црне Горе и Русије. Дај Боже да у његовом мандату ти односи доживе своје обновљење и да се испуни жеља нашег народа да се наше братске везе не само не прекидају, него да се стално унапређују“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Овом приликом обратили су се и Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране и представник Руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић.

Организатори манифестације су: Амбасада Руске Федерације у Црној Гори, Епархија будимљанско–никшићка, Општина Беране, ЈУ Центар за културу и Полимски музеј и Росструдничество у Црној Гори.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This