Select Page

Провладин турски лист „Јени Сафак“ поново је покренуо тему Аја Софије  јуче, 5. новембра, на насловној страници ових новина.

Према турском листу, очекује се да Савет државе Турске размотри претварање музеја манастира Хоре – са његовим величанственим мозаицима – у џамију, а његова одлука се очекује да буде преседан за друге музеје који су током Османског царство функционисали као џамије, укључујући и Свету Софију.

Манастир Хора, такође познат као Карије џамија, преуређен је 1945. године у музеј одлуком тадашњег Кабинета министара. Међутим, данас је Фондација за очување споменика, животне средине и туристичке имовине Турске поднела тужбу тражећи поништење одлуке из 1945. године и претварање манастира Хоре у џамију.

Ако десети одсек Државног већа, који ће одлучити о случају, донесе одлуку у корист претварања манастира у џамију, ово ће – према турским новинама – постати правни преседан за Свету Софију – да се и она поново отвори као џамија, што представља стални захтев фанатичних муслимана у Турској.

Треба подсетити да је Аја Софија такође претворена у музеј на основу одлуке Кабинета министара 1934. године, декрета који би могао бити оборен на суду, тачније, Државном савету, преноси „Јени Сафак“.

Међутим, пре годину дана највиши судски орган Турске, Уставни суд, одбио је захтев исте институције да се Аја Софија поново претвори у џамију, закључивши случај дефинитивно и неопозиво.

Извор: orthodoxtimes.com/

Pin It on Pinterest

Share This