Select Page

Чин освећења, на празник Светог апостола Јакова, у уторак 5. новембра, у послеподневним часовима, обавио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са свештенством и монаштвом Епархије.

Радосном чину освећења присуствовали су житељи села Главаца, који су дошли да обиљеже овај велики и диван дан за њих и за само ово мјесто.

Архипастирским словом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, пожеливши срећно и благословено освештање звона и крстова, који ће красити овај свети храм, а такође и освећење иконе Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, славе овог светог храма.

„Као да нам је, по овом мраку, засијала свјетлост са неба звоњењем овог звона овдје. Ваши преци су жељели да чују овај умилни глас звона, нажалост, то многи од њих нијесу дочекали, али, они су пред лицем Божјим и радују се овом светом чину. Душе им се радују на небесима што њихово потомство подиже храм Божји, што љуби своју свету вјеру православну и што чува своје крсно име, држи до своје традиције, своје историје, своје културе“, рекао је владика Јоаникије.

Додао је да је велики значај светог дјела које чине мјештани села Главаца, подижући храм, чији темељи су освештани око Васкрса 2019, а светињу су посветили Светом Николи, светитељу који се овдје слави као крсна слава.

„Хвала Богу, кренуло је све лијепо. Недавно смо освештали темеље, а храм је, већ, под куполом, убрзо ће и да се покрива. Стигло је и освештано је звоно, подићи ћемо ускоро и ове освештане крстове и, ево, већ, имамо храм у свом селу, коме и даље треба ваша љубав, ваша пажња, јер треба још доста да се ради. Једна је ствар подићи храм, а друга украсити га. Ово друго још веће и важније, а најзначаније је, када се освешта црква, да се у њој сабирате, да се Богу молите, да се духовно обједињујете, да у овом светом храму крштавате своју дјецу, младенце вјенчавате, да се причешћује Светим тајнама Христовим, да се оплемењујете, сједињујете, да Божји мир завлада у вашим душама, вашим домовима, у овом селу и у цијелом поднебесју“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је на крају свог обраћања благосиљао сабране и захвалио доброчинитељима, којима ће, како је навео, наша света Црква заблагодарити за учињена велика дјела када буде освећење храма.

„Нека Господ види свачије добро дјело, добру намјеру и нека све добротворе и оне који дају свој прилог, свој рад, свој труд и своју љубав овом храму, нека их Он награди од сада и убудуће и до вјека“, поручио је Преосвећени владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This