Select Page

САД покушавају да продубе раскол у целом православном свету, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу са грчким колегом Никосом Дендиасом.

Лавров је нагласио да САД стварају услове за дискусију око признања такозване „православне цркве Украјине“, чиме продубљују раскол.

Он је нагласио да је, пре него што је поглавар Грчке православне цркве архиепископ Атински Јероним послао „мировно писмо“ поглавару „православне цркве Украјине“ Епифанију, у Атину допутовао генерални секретар САД Мајк Помпео.

Лавров указује да Помпео „није крио да је међу питањима које је он тамо решавао било и то питање“.„Поглавар расколничке ’православне цркве Украјине‘ Епифаније је јавно изјавио да би формирање те структуре било немогуће без директне подршке САД“, додао је руски министар.

Лавров је нагласио да у Москви нису видели званично признање нове украјинске структуре, већ су само о томе слушали у писму архиепископа Јеронима.

Дипломата је нагласио да црквено питање неће постати препрека за међудржавне односе Русије и Грчке.

Министар је нагласио да „Русија нема никакву жељу да вештачки прави проблеме и препреке за развој сарадње у свим областима“.

Подсетимо — у октобру је архиепископ Атински и целе Грчке Јероним званично признао аутокефалност „православне цркве Украјине“. Руска православна црква је прекинула односе са поглаваром Грчке цркве.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This