Select Page

Света литургија коју је написао Свети апостол Јаков служена је у Храму Светог Јована Владимира у Бару на дан када наша Света црква и прославља овог Божијег угодника. Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, а саслуживали су му протојереј Љубомир Јовановић и јереј Александар Орландић. За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић и Дејан Томовић.

Прота Слободан је у свом слову бесједио управо о овој Литургији Светога Апостола Јакова, брата Господњег и првог епископа Јерусалима, упознајући вјерне са овом древеном службом. Подсјетио је да се ова Литругија служила у првим вјековима у Светом граду Јерусалиму, а у овоме облику, каквом је дошла до нас и какву је данас служимо, уобличена у четвром вијеку.

„Знамо да се у нашој Светој цркви, у богатом њеном богослужбеном животу, у току године служе три врсте свете литургије. Најчешће се служи преко цијеле године Литургија Светога Јована Златоуста. Десет пута у години служи се Литургија Светог Василија Великог архиепископа Кесарије Кападокијске. И служимо у току Великога поста васкршњега, сриједом и петком, Свету литургију Пређеосвећених дарова, чији настанак се везује за Светога Григорија Двојеслова папу Римскога.“

Даље је о. Слободан истакао да поред ове три литургије које су нам до данас остале у употреби у нашој Цркви постоји и велики број литургија које су се служиле у Светој цркви, како у Јерусалиму, тако и у другим хришћанским центрима, а једна од тих Литургија које су изашле временом из честе употребе јесте и ова Литургија Светог Апостола Јакова.

„И у новије вријеме како и траје обнова духовна по цијеломе свијету у Цркви православној, тако постоји и све веће интересовање за ове древне литургије. И већ је ушло у праксу у многим, посебно манастирима, а исто тако и при већим саборним храмовима, какав је и овај наш у коме се сабирамо и Богу молимо, да се једном или два пута у години служи и ова Света литургија.

Појаснио је да се Јаковљева литургија служи на дан када прослављамо спомен Светога Апостола Јакова брата Господњега и у прву недељу по Рождеству Христовом, у недељу Светих богоотаца.

Позвао је све вјерне да прате ову Свету службу Божију и прелијепе молитве, истичући да нас овај облик Свете литургије враћа у она древна апостолска времена како су се први хришћани молили.

„Да нам ова заједничка молитва заиста буде на укрепљење, на утјеху, на спасење, на просвећење и душе и тијела. И да се трудимо да Светим апостолима и оним хришћанима првих времена подражавамо у њиховој вјери, у њиховом трпљењу, у њиховој бескрајној нади коју су полагали на Господа Исуса Христа Спаситеља нашега, нас ради распетога, али и васкрслога са којим и ми васкрсавамо и који нам дарује живот вјечни. Богу нашем нека је слава и хвала у вјекове вјекова. Амин.“

Дио вјерног народа се причестио Светим тајнама Господњим. Након завршетка ове Свете литургије сабрање је настављено у крипти Саборног храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This