Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог апостола Јакова, првог епископа Јерусалимског, у уторак 5. новембра 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећеном Владици је саслуживало свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира.

„Одслужисмо ову свету службу на дан спомена Светог славног апостола Јакова, сина Јосифовог и брата Христовог не по крви, него по Духу, који је, још, раније, прије распећа и Васкрсења Христовог, једини од браће Његове, од синова Јосифових, повјеровао у Христа са пуном вјером. Иако је годинама био старији од Њега он је постао Његов ученик, а касније, још више, утврђен Христовим страдањем, Васкрсењем, Вазнесењем, почео је да проповједа Јеванђеље, био свјетило међу апостолима и међу првим хришћанима постао први Епископ града Јерусалима“, казао је Епископ Јоаникије обраћајући се сабранима ријечима архипастирске бесједе.

Подсјетио је да се ова света служба, која је до нас дошла под именом Светог апостола Јакова, брата Божјег, служи  једном годишње.
„Она је мало необична, али нас подсјећа на велику старину. Старија је од службе Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог; у много чему је несавршенија, недорађенија, али има свој значај и због молитвеног садржаја који нам преноси, а и због садржаја вјере који је свјеж, изворан и незастарив. Кроз њу, заиста, дјелује апостолска вјера и осјећање првих хришћана за светињу и за свету службу. Кроз ову свету службу, кроз оно како нас она води и поучава ми можемо да научимо како треба живјети хришћански“, навео је Његово Преосвештенство.

Владика је додао да су се службе временом дорађивале. У вријеме Василија Великог, великог учитеља и Оца Цркве, који је имао апостолску вјеру, главне службе су потпуно заокружене, а и касније је било измјена и мањих додатака. Служба Светог апостола Јакова, првог епископа Јерусалимског, поучавао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, може се вршити и других дана, врши се у недјељу послије Божића, када се прослављају богооци, а по благослову архијереја и у друге дане у години.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This