Izaberite stranicu

На данашњи дан, 4. новембра 1890. године књаз Никола обратио се народу и наредио да је сваки војник из, како је наведено, “онијех мјеста ђе може родит лоза, дужан да исте године усади 200 коријена лозе, сваки бригадијер 20 коријена маслина, командијер 10, а официјер пет коријена”.

Црна Гора има изузетне потенцијале за развој маслинарства и уљарства, има дугу традицију и повољне климатске услове. За значајније сађење маслина заслужна је млетачка власт. Постојао је закон по коме је сваки младић да би се оженио морао да засади двадесетак стабала. Да би се људи окренули маслинарству, и књаз Никола 1890. године, с обзиром да је Црна  Гора изашла на море послије Берлинског конгреса 1878. године, донио је уредбу према којој је сваки бригадир обавезан да засади по 20 стабала маслина командир и поткомандир по десет  официри и бајактари по пет  водник два, десетар једно, а свако домаћинство по стотину стабала.

Маслиново уље се користи и као лијек . Сматра се да маслиново уље успјешно лијечи стомачна обољења, обољења  жучи, цријева и коже, као и разне упале. Употребљавано је и као козметичко средство – за његу тијела и косе. Уље се осим као храна и лијек користило за освјетљење, стављало се у кандило, али су и рибари приликом лова на ферал знали ”да уљем попрскају морску површину да се разбистри и боље види”.  Маслиновим гранчицама се, ради напретка и среће, ките куће приликом градње или свадбе.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This