Izaberite stranicu

Добитник “Дучићеве награде” за целокупно песничко дело ове године је Милан Ненадић, а признање му је уручено на синоћњој свечаној академија “Дучићевих вечери поезије”, које се традиционално одржавају у Требињу више од 50 година.

У образложењу жирија за доделу “Дучићеве награде” наведено је да је Милан Ненадић песник личног и колективног ужаса, који забада перо у чвориште бола, песник који лако налази рану на човеку и човечанству, а нарочито на свом народу – и ту рану претвара у песничку читанку. У беседи о Дучићу (која по традицији припада новом лауреату), Ненадић је истакао да је Дучић песнички обелиск и белокост изглачана у српском језику, каквих монумената је мало и у поезији већих народа.

– По свом исконском осећању за матерњи језик и по љубави и вери у српство, Дучић се тешко може досегнути. Тешко је досегнути Дукину једноставност, мисаону дубину, лепоту песничке слике, рафиновану строгоћу музике – истакао је Ненадић.

Награду Ненадићу уручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је рекао да је Дучић, уз Шантића, златно лице херцеговачке песничке медаље, сабрат песника који сваке године долазе у Требиње и дарују му оно што је најлепше и непролазно у њима.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This