Izaberite stranicu

На данашњи дан, 1.новембра 1936. године италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини објавио је стварање осовине Рим – Берлин.

Силе Осовине или Осовина је неформални назив који се употребљава за савез држава које су биле супротстављене Савезницима, односно побједницима у Другом свјетском рату. Основу савеза су чиниле Њемачки Рајх, Краљевина Италија и Јапанско Царство, а своју основу је имао у уговору о пријатељству који је нацистичка Њемачка на челу са Адолфом Хитлером склопила са фашистичком Италијом, италијански премијер Бенито Мусолини је био први који је за тај савез искористио израз Осовина. Јапан је нашао заједнички интерес са Њемачком и Италијом те је 1937. године са њима склопио тзв. Антикоминтернски пакт, чија је наводна сврха била супротстављање ширењу комунизма и пријетње Совјетског савеза. Успркос томе што је Италија савез са Њемачком у прољеће 1939. године учврстила тзв. Жељезним пактом, Њемачка је у рат, који је отпочео нападом на Пољску ушла сама. Италија се Њемачкој придружила тек за вријеме пада Француске. Неколико мјесеци касније, Антикоминтернски пакт је обновљен као тзв. Тројни пакт 1940. године.

Тројном пакту су крајем 1940. и 1941. године приступили Мађарска, Румунија, Бугарска и Краљевина Југославија. Након пуча упереног против Пакта, силе Осовине су напале Југославију, због наводно прекршенога Тројнога пакта. Краљевска југословенска војска је капитулирала, а чланице Тројног пакта су раздијелиле њену територију. Силама Осовине – чланицама Тројног пакта се 1941. године придружила новостворена Независна Држава Хрватска, а приликом Операције Барбароса и Финска. Већ раније је као неформални савезник Сила Осовине дјеловала и вишијевска Француска. Иако је Тројни пакт представљао далеко чвршћи савез између сила Осовина, због низа околности његове чланице нијесу имале воље нити средстава да координирају своје активности. Тако Јапан није објавио рат Совјетском Савезу, иако је објавио рат западним силама. Силе Осовине су добиле тежак ударац када је 1943. године Италија капитулирала, а касније прешла на страну Савезника. Годину дана касније је искрцавањем Савезника у Француску престао је да постоји вишијевски режим, а продором Црвене армије са истока су Финска, Румунија и Бугарска присиљене да напусте Силе Осовине и пређу на страну савезника. У прољеће 1945. године су капитулацијом Њемачке престала да постоје Силе Осовине у Европи, а неколико мјесеци касније капитулацијом Јапана и Силе Осовине у Азији.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This