Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је на празник Светог Апостола Луке, 31. октобра, Свету архијерејску литургију у храму посвећеном овом светитељу у београдском насељу Кошутњак.

Патријарху су саслуживали протојереји–ставрофори Бранко Митровић архијерејски намесник, Милојко Топаловић и Никола Трајковић, протојереј Витомир Костић, протођакон Радомир Перчевић и ђакон Драган Танасијевић, у молитвеном присуству старешине храма јереја др Николе Гаврића.

Домаћин овогодишње славе био је господин Ненад Терзић, а за следећу годину се пријавио господин Душко Митровић.

После Свете литургије и резања славског колача Свјатјејши Патријарх је поучио свештенство и верни народ својом надахнутом беседом у којој је истакао важност нашег угледања на светитеље Божије, које нам је као узор сам Господ пројавио. Свјатјејши је додао да је Господ Себи за ученике узео обичне рибаре, људе који су били најпростијег занимања и образовања тога доба. Али поред њих узео је и најобразованије људе тога времена. Један такав био је и Савле, потоњи Павле, који је имао најбоље школе свога времена. Он је себи за ученика придобио и једног другог, такође, веома образованог човека, а то је био управо Св. Лука:

„Видимо да су и једни и други Духом Светим проникли и видели шта је тајна Христовог Јеванђеља. Да Господ кроз Јеванђеље објављује највеће тајне неба и земље. И само та истина коју је Христос објавио кроз своје апостоле остаје вечна и непромењива. А свака друга истина на овом свету и све друго је пролазно и промењиво.“

 

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This