Izaberite stranicu

Већ вијековима нас тајне Рођења и Васкрсења литургијски сабирају у храмовима, чинећи и наше тијело храмом Духа Светога, везујући нас међусобно и са Богом нераскидивим везама, ма гдје се диљем земног шара налазили. Тако се и протеклих осам вијекова име Светог Саве, првог Архиепископа земаља српских и приморских, помиње у славу Божију и успомену на велика дјела која је наш горостас учинио за цио српски род. На особитом мјесту у својим срцима Светог Саву чувају дјеца и народ Славоније, те се овај крсно-васкрсни простор удостојио да Цркви Божијој подари достојног насљедника првог српског архиепископа, у лику блажене успомене Патријарха Павла, једног од седам патријараха обновљене Патријаршије Пећке.

С обзиром на то да је Патријарх Павле рођен у Западној Славонији, васкрсавајућа Епархија пакрачко-славонска на челу са својим пастиром Владиком Јованом, ове године прославиће јубилеј Осам стотина година самосталног живота наше помјесне Српске Православне Цркве, управо освештањем обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у патријарховом родном селу Кућанци.

Први помен дрвеног храма у овом мјесту потиче из 1749. године, а његова обнова тврдим материјалом је забиљежена 1827. године. Иако је храм преживио Други свјетски рат, 1992. је миниран и разорен, прије свега због тога што је у њему крштен Патријарх Павле. Храм је залагањем вјерног народа, брижљивим трудом свештеника и надзором како бившег Владике Славонског Саве тако и Владике Јована обнављан протеклих неколико година, да би сада засијао у својој пуној љепоти.

Прослава ће започети у Кућанцима Божанском Литургијом у петак 15. новембра са почетком у 9 часова, у спомен на десет година протеклих од упокојења Његове Светости Патријарха Српског Павла; док ће се истог дана по вечерњој служби која ће почети у 18 часова одржати свечана академија у мјесту Слатина. Централни догађај прославе 800 година од даривања аутокефалије Светом Сави биће чин освештања обновљеног храма у Кућанцима, 16. новембра у 9 часова, кад ће Његова Светост Патријарх Српски Иринеј  са више архијереја служити Свету Литургију. Очекује се долазак и Његовог високопреосвештенства Архиепископа катарског г. Макарија, изасланика Патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила III, чиме би ова прослава добила васељенски карактер и нагласила дубоке и чврсте везе Светог Саве са Светом Земљом и мајком Црквом свих Цркава.

У име Епархије пакрачко-славонске и свег вјерног народа простора Западне Славоније, позивамо све људе добре воље да својим присуством и учешћем у Светим Тајнама у данима прославе, посвједоче јединство и заједништво српског народа. Подсјећајући на ријечи сер Артура Шермана да „докле долазимо, дотле је наше“, очекујемо Вас у Кућанцима који су кућа свих нас.

Божо Кнежевић

Pin It on Pinterest

Share This