Izaberite stranicu

Изабрана дјела Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија у  36 књига биће представљена на 64. Међународном сајму књига у Београду, у сриједу 23. октобра.

На промоцији ће поздравно слово рећи Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, а о дјелима ће говорити Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, др Богољуб Шијаковић, професор Православног богословског факултета у Београду, Драган Лакичевић, књижевник, и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, директор ИИУ „Светигора”.

Промоција Изабраних дјела Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија одржаће се у свечаној сали Управне зграде (хала 16) са почетком у 19:30 часова.

Изабрана дјела Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског др Амфилохија у издању Светигоре, представљају комплет 30 наслова у 36 књига којима се читаоцима вјерно предочава Митрополитово пастирско, духовно, интелектуално дјеловање. У његовим предавањима, текстовима, бесједама и у живом контакту са људима формулисана су нека од најтежих питања не само наше вјере, него и наше стварности, савјести и људске одговорности.

Овај темељни издавачки и духовни подухват ИИУ „Светигора” заједничко је дјело двају епархија Српске православне цркве: Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке. Књиге су припремане и штампане дуже од једне деценије, саборно као производ бриге и љубави, најприје пастира према својој духовној дјеци и љубави уздарију те духовне дјеце према свом родитељу. У њиховом настајању учествовали су владике, свештеници, монаси и мирјани, преко тридесет Митрополитових духовних чеда са владиком будимљанско-никшићким г. Јоаникијем на челу.

Његово преосвештенство Епископ Јоаникије каже да се и кроз ова монументална, књижевна и теолошка дјела Митрополита Амфилохија види да је он ослоњен на мисао и опит Светих отаца из Свете Горе Атонске.

Као теолог Митрополит се објавио својим докторатом о Светом Григорију Палами. У дјелима се бави тумачењем Светог писма, Старог и Новог завјета, философијом хришћанског васпитања (књига служи као уџбеник на богословском факултету).

Пуних 35 година Митрополит Амфилохије ствара као архијереј у тешким условима за Цркву и вјерни народ, па су поред богословља у овом књижевном дјелу заступљене и проповиједи које имају пастирски и понекад пророчки карактер.

Преосвећени Епископ Јоаникије сматра да многи не би могли да стварају у условима у којима је Митрополит живио, сталној борби, притисцима и оптужбама, али да су у његовом случају те тешкоће и проблеми били изазов, што га је још више мотивисало као ствараоца.

Високопреосвећенио Митрополит загребачко-љубљански др Порфириј, износећи свој став о Изабраним дјелима Митрополита Амфилохија, каже да она представљају продужено Јеванђеље Исуса Христа. Свака ријеч у ових 37 томова има нераскидиву везу са животом Цркве и у служби је крштавање свих народа у име Оца и Сина и Светога Духа. Владика Порфирије је мишљења да ријеч записана у овим књигама, није ријеч Митрополита Амфилохија, већ Христова ријеч и само у том смислу и ријеч владике Амфилохија. То значи да та ријеч није проистекла из интелектуалних промишљања, иако јесте у правом смислу те ријечи наука, него прије свега из његове живе, огњене вјере.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This