Izaberite stranicu

У манастиру Тумане у Епархији браничевској, 21. октобра 2019, свечано су пресвучене нетљене мошти Светог Јакова, откривене на исти дан 2014. године. Ове године (16. октобра) навршило сеи пет година живота садашњега братства у овом манастиру.

После Свете литургије и свечане литије током које су ношене мошти Светог Јакова, и у којој је учествовало више хиљада верних, беседу је произнео архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета. Он је казао да се у Туманима има осјећај Синајске горе, Мојсијевог закона и несагориве купине, истичући да се то осјећања не може наћи свуда.

Подсјетио је да је покајање врлина која отвара небеска врата, а она су свима нама отворена молитвама Светог Јакова који је небројано рана понио на себи, а није никога проклињао или осудио те је његова величина равна Вукашину у Јасеновцу: Само ти синко, ради свој посао.

Архимандрит Стефан је истакао да је сада време да прослављамо Светог Јакова  као великог Божијег угодника, да му се молимо и целивамо његове мошти.

“Бог је благоизволио да Свете Своје прослави међу људима, међу анђелима и на Страшном суду каже владика Николај у својој Небеској литургији: Измјешани свеци с анђелима, па се не зна ко је од ког лепши. У тој лепоти је огледало Православне цркве и зато је њена глава Господ Исус Христос, лепота над лепотама”, казао је, између осталог, отац Стефан.

Како је братство Тумана навело на својој фејсбук страници, за ових пет година, поред велике духовне и неимарске обнове, највећу радост чини им боравак поред великих Светитеља. Посебну благословену радост чини обретење моштију и прослављење Св. Јакова.

Свети Јаков (Арсовић) духовно је чедо Св. владике Николаја, високо образован човек свога времена, са два доктората, дипломата који се у додиру са богомољачким покретом окренуо животу у Христу, иначе страшно мучен од комуниста. Овај светионик Божје благодати прибројан је светима 2017. године на заседању Светог архијерејског сабора СПЦ, а прославља се заједно са Св. Зосимом Туманским чудотворцем, 21. августа.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This