Izaberite stranicu

У Крагујевцу је одржан Велики школски час поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве у Другом свјетском рату и 78 година од масовног стријељања цивила, међу њима ђака и професора, у Шумарицама.

Уз подсјећање на један од највећих злочина у историји, из Шумарица су и ове године послате поруке мира и толеранције и апел читавом свијету да се овакав злочин више нигдје и никада не понови, јавио је РТС.

Крај Споменика стријељаним ђацима и професорима, познатог као “Пето три”, хиљаде грађана из земље и иностранства присуствовало је часу историје, сјећања и опомене.

На јединственој антиратној манифестацији изведена је поема “Гласови из Шуме” Александра Шурбатовића.

– Поука из шуме је поука о једном великом злочину који никада више не сме да се понови. Ако будемо схватили тај злочин на начин који би, према мом мишљењу требало да се схвати, надам се да ће у најбољем случају то допринети бар мало већој, широј слици, да се тај злочин никада више не понови – истакао је Шурбатовић, сценариста и редитељ поеме.

Крај хумки стријељаних вијенце и цвијеће положиле су делегације Прве крагујевачке гимназије, града Крагујевца, Владе Србије, амбасада, дипломатског кора, те градова побратима.

Молебан крагујевачким новомученицима служило је свештенство Шумадијске епархије.

Велики школски час крај споменика стријељаним ђацима и професорима у овој форми одржава се од 1971. године.

Тада је изведена поема “Црни дан” Душка Радовића. О том црном дану, болу и непреболу овог града, писали су књижевници из земље и свијета.

На данашњи дан 1941. године Нијемци су извршили највеће стријељање Срба и Јевреја у Крагујевцу када су пред стрељачки вод извели око 3.000 људи, међу којима су били ученици и професори овдашње гимназије.

Стријељање је почело у 7.00 ујутру, а завршено је у 14.00 часова.
Међу стријељаним су били ученици и професори гимназије, шегрти, чистачи обуће…

Један од професора загрлио је ученика који је стајао поред њега и, прије него што су га меци пресјекли по тијелу, изговорио је: “Пуцајте, ја и даље држим час!”.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This