Izaberite stranicu

Археолог Младен Загарчанин објавио је информацију да је Министарство културе оборило рјешење о забрани грађевинских радова на остацима ранохришћанске базилике и гробља у барском насељу Заљеву-Томба.

„Са жаљењем морам да обавијестим јавност да је Министарство културе оборило рјешење о забрани грађевинских радова на сред ранохришћанске базилике и ранохришћанског гробља у Заљеву-Томба.
Десило се оно у шта нико нормалан није могао да повјерује, а то је да ће један тајкунчић, сумњивог поријекла, уз помоћ адвоката… бескрупулозних хијена… којима ништа свето није, побиједити здрав разум, а да ће све то аминовати онај који би први требао да стане у заштиту црногорског културног насљеђа“, каже Загарчанин.

По његовим ријечима у Бару није затрпана само црква са гробљем.

„У Бару је затрпана нада да било која институција система може да изађе на крај са интересима мафије. Засути базилику (цркву) из 6. вијека ријечним конгломератом дебљине преко 4 метра, а уз цркву и прво организовано градско гробље древних Барана, направити паркинг преко гробова, то може само морални монструм“, стоји у објави Младена Загарчанина.

Подсјећамо, ради се о остацима древне цркве чије је темеље прошлог мјесеца својим тијелом бранио мјештанин Тахир Алибашић када су „неимари“ покушали да је затрпају шутом.

У циљу заштите остатака цркве, кустос Завичајног музеја у Бару и Старог града археолог Младен Загарчанин упутио је допис Управи за заштиту културних добара у којем је навео да је
на овом мјесту примијетио апсиду цркве и неколико гробова вршећи надгледања терена приликом изградње регионалног водовода.

Стручна комисија је након евидентираног донијела мишљење да у складу са чланом 88 Закона о заштити културних добара потребно донијети решење којим ће се радови привремено обуставити и обавити заштитна археолошка истраживања.

Управа за заштиту културних добара је након дописа археолога Младена Загарчанина и мишљења стручне комисије овакво рјешење и донијела, али то није било довољно да се у потпуности зауставе радови на парцели на којој се налазе остаци ранохришћанске базилике и гробови из тог периода.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This