Izaberite stranicu

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас, на празник Светог деспота Стефана Штиљановића са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

Након читања Јеванђеља празничну бесједу је произнио јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине и рекао, између осталог, да ми хришћани, иако живимо у свијету, не морамо бити потчињени његовим законима.

“Сједињени са светињом храма и Литургијом, можемо дисати потпуно нови ваздух, живјети нову реалност, реалност будућег вијека, оног Божијег царства које нам се, ево, и јутрос открило. И зато треба да се радујемо, не било како него врло високо, и врло дубоко, и врло широко јер је широки и високи, и у љубави и у промислу дубоки Бог Онај који нас орадошћује. Зато наша радост не може бити било каква, она карневалска, фештађунска, него Божија, литургијска радост, црквена радост”, рекао је отац Рафаило.

Казао је да много тога не знамо о Светом Стефану Штиљановићу и његовој светој жени Јелени – Јелисавети.

“Међутим, Црква, природа Цркве и радост коју нам црква нуди – она нам дешифрује тајну његове личности и, заправо, открива све. И нема више тајни. Видите, данас је празник Светог Стефана. Погледајте како га ми празнујемо. Немамо никакве приредбе, никакве вашаре – служимо Свету литургију. Свети Стефан нам се кроз Литургију открива као Божји човјек, као обожена личност, као онај који јесте једно са Христом. Погледајте како Христос реагује на свога свеца: Литургијом. Погледајте како светац дјелује на свој народ: призивајући га Литургији”, казао је између осталог архимандриит Рафаило.

На крају Литургије Владика Кирило је казао да је Свети Стефан живио у много тежем времену од нашега.

“Притијешњени смо са сваке стране, међутим, немојмо мислити да је наше вријеме теже. Свети Стефан Штиљановић и његова супруга живјели су у веома тешко вријеме, после пада српског царства и деспотовине”, подсјетио је он.

Говорећи о детаљима из светитељевог житија, рекао је да је ослобођење нашег народа Свети Стефан дочекао у васкрсломе Христу.

“Јер, како се каже, у Откривењу Јована Боговидца, над светитељима друга смрт нема власти него ће царовати хиљаде година са Христом докле не дође пуноћа времена када ће бити крај овога свијета, када ће они у Царству небеском бити са Христом и судити живима и мртвима. Због тога су наши свети наш велики понос, то је наша благодарност Богу за наше свете, то је велико наше достојање, али то је и наша одговорност. Они су и наш суд, јер су они нама примјер живљења. И тешко онима који се не угледају на њихов живот и не следују њиховим заповијестима”, нагласио је Владика Кирило.

Након Литугије, у порти цркве Светог апостола Томе одржана је празнична академија на којој је о Светом деспоту Стефану Штиљановићу бесједио професор Цетињске Богословије ђакон Павле Љешковић.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This