Izaberite stranicu

Изложба “Нове косовско-метохијске фреске”, аутора Славка Потпаре, отворена је синоћ, 14. октобра, пред бројном подгоричком публиком у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења.

Изложбу је отворио архимандрит Бенедикт Јовановић, настојатељ манастира Свети Арханђел Михаило на Михољској Превлаци. Аутор изложбе и медијатор програма била је Гордана Јанићијевић Потпара, док су учесници програма били проф. др Трипко Драганић, у својству пјесника и Велизар Касалица, глумац. Публику је на самом почетку поздравио свештеник Предраг Шћепановић.

– Бол косовских врата привукла је и Славка Потпару, веома скромног човјека чијој изложби се веома радујемо. Он се саживио са фрескама, са косовско-метохијским пожаром. Он се и на овај начин бори за бољу будућност српског народа на Косову и Метохији – казао је, између осталог, свештеник Предраг Шћепановић.

Отварајући изложбу, архимандрит Бенедикт Јовановић истакао је да је аутор ове иконе” радио срцем”.

– У свима нама живи дух Косова и свако га на свој начин изражава. Славко то чини овим фрескама. Било би дивно да ово окупљање протекне у знаку обнове Михољске превлаке – казао је, између осталог, архимандрит Бенедикт Јовановић.

Проф. др Трипко Драганић прочитао је двије своје пјесме, као и есеј посвећен путу иконе Филермосе.

– У историји овог путовања иконе наизмјенично се смјењују периоди славе и прогонства. Пред истом иконом молили су се и православни цареви и латински витезови, велможе и вјерујући људи – казао је, између осталог, проф. др Трипко Драганић.

Глумац Велизар Касалица прочитао је пјесме Матије Бећковића “Амфилохије” и Милоша Кецојевића “Тројеручица”, након чега је аутор Славко Потпара исказао захвалности публици и учесницима програма.

Славко Потпара, академски сликар, иконописац и фрескописац, четири и по године је провео осликавајући цркве у косовским мјестима Лепосавић, Придворица, Штрпце и Ливађе. Захваљујући старјешинама ових цркава, направљен је избор најбољих фресака, које су уз помоћ фотографија у високој резолуцији и технике дигиталне штампе, пребачене на платна димензија 1,5 x 1,5 метар и на тај начин је омогућено да те фреске постану видљиве великом броју публике и верника.

Овог прољећа, Славко Потпара је, заједно са иконописцем Борисом Маркушем, осликао и цркву Свете Тројице у Кутима – Зеленика, а фреске су освештане током Свете васкршње литургије. Славко Потпара је академски сликар, иконописац и фрескописац, родом из Никшића, који је до сада, поред цркава на Косову, осликао више цркава са простора бивше Југославије (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија).

Слике на Превлаци

По благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија изложбу су овог љета имали прилику да виде Никшићани и Новљани, и на један дан, посјетиоци манастирске славе на Михољској Превлаци, 26. јула. Била је то јединствена изложба јер су слике биле постављене на рушевинама манастира Светог Арханђела Михаила. По благослову Митрополита Амфилохија, слике ће бити враћене на Превлаку и биће тамо током обнове манастира, све до осликавања ове наше изузетне светиње.

А.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This