Izaberite stranicu

У суботу, 12. октобра 2019. године, у грчкој православној арапско-говорној парохији града Јафан Насирах (Yafaan Nasirah), у близини града Назарета, где је живео Господ наш Исус Христос, обављено је  освећење цркве Светог Саве Освећеног.

Ова света црква, која је првобитно саграђена у 12. веку, а сада је обновљена и посвећена Светом Сави, својим присуством и именом подсећа на чињеницу да је пастирска делатност Светог Саве, која је започета у 5. веку из његовог великог манастира – св. Лавре у Јудеји, допрла и до Галилеје, где је подизао цркве и манастире, према његовом биографу Кирилу Скитопољском.

Чин освећења служио је јерусалимски патријарх Теофил,  уз саслужење надлежног епархијског архијереја, митрополита назаретског Киријака, и других архијереја, као и надлежнмог пароха ове заједнице Гаврила Надафа, и духовног оца Лавре Светог Саве архимандрита Евдокима, који је донео честицуо моштију овог светог из манастира Светог Саве за часну трапезу, идругих. Певало се на грчком и арапском језику, уз учешће у молитви чланова заједнице и верника из многих парохија Назарета и Галилеје.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This