Izaberite stranicu

У суботу 12. октобра, на позив својих другара из школе вјеронауке из Страшевине двадесетак чланова хора Свети Новомученици Момишићки, предвођени протојерејем Николом Пејовић и хоровођом Маријом Јовићевић учествовали су у прослави 10 година рада вјеронауке Растко из Страшевине.

Дивно и сунчано јесење јутро наговјештавало је да ће и дан бити лијеп и благословен. Дјеца весела, раздрагана и орна за пјесму још од јутарњих часова. У Цркви Зачећа Светог Јована у Страшевини служи Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије, саслужују му стари прота у пензији Радојица Божовић, архимандрит Исаија, игуман манастира Бијела, архимандрит Арсеније, игуман манастира Косијерево, отац Никола Пејовић, парох момишићки, јеромонах Евстатије, сабрат манастира Ђурђеви Ступови и домаћин отац Вељо Јововић. На Литургији част и благослов да одговарају имају дјеца из Момишића.

Владика Јоаникије је у својој архијерској проповиједи подсјетио на ријеч Христову да ако не будемо као дјеца нећемо видјети Царство Небеско. Овдје је Господ мислио на дјечију чистоту, невиност, безазленост, појашњава Владика.

„У Цркви у којој има дјеце ту има и радости и будућности за ту заједницу. Ево овдје видимо колико се дјеце окупља трудом оца Веља, његове честите супруге, упокојене Лавинике, која је велики труд уложила у рад вјеронауке и која је своју љубав и вјеру дијелила не само са својом дјецом него и са дјецом на вјеронауци. Ти плодови се и данас виде, након десет успјешних година“, нагласио је владика Јоаникије.

Након Литургије изведен је програм на темељима цркве Тројеручице која се гради у насељу Кличево и која ће, ако Бог да, бити и духовно и културно средиште и сабиралиуште овога краја. Отац Вељо нас је на почетку упознао са радом вјеронауке, како је све почело, како се временом развијала и у каквим условима данас ради. Након упокојења протинице Лавинике, благослов за рад са дјецом има Лука Јововић који похађа и богословију и музичку школу и са великим успјехом наставља ово благословено дјело на пољу вјеронауке.

На академији је учествовао Хор из Момишића, дјеца са вјеронауке Растко и народни гуслари. Програм је био добар, разноврстан и квалитетан, тако да је стотинак вјерника уживала у његовом извођењу.

Дружење је настављено у парохијском дому гдје је припремљено послужење за сваког човјека који се данас нашао на овој слави. Отац Вељо је још једном поздравио Владику Јоаникија, и све присутне и заблагодарио Богу на овом дану и дару и предложио да се ове двије школе вјеронаука побратиме и да још више учврсте везе и наставе са дивним и благословеним дружењима и дао већ конкретан предлог за идућу годину да организују заједничко путовање поклоњењу Светој Петки у румунском граду Јаши, што је  са одушевљењем прихваћено.

Домаћини су припремили и поклоне за своје другаре из момишића и тиме показали да напрадевоње у љубави према Богу мора да прати и љубав према ближњем. Овога дана сви присутни су дубоко осјетили и једно и друго.

Дјеца су била пресрећна, тако да су пјесму и добро расположење наставили и у повратку. Испуњени радошћу и благословом растали су се планирајући нове активности и нова дружења благодарећи Богу и светим Мученицима Момишићким.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This