Izaberite stranicu

Шестом сесијом научног скупа „Државно-црквено право кроз вјекове“ настављен је рад овог научно-духовног сабрања које се одржава у манастиру Подмаине. Предсједавао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, а тема је била социјалноправни и равноправни аспекти државно-црквеног права.

На самом почетку шесте сесије прочитан је апстракт рада „Слобода вјероисповијести и право на здравље“ који потписје Милутин Трнавац као и апстракт рада Љубинке Ковачевић „Дискриминација на основу вјероисповијести у области запошљавања – кључни равноправни аспекти“.

Јована Рајић Ћакић говорила је на тему „Слобода вјероисповијести и аутономија цркве у радним односима свјетовиних лица“. Она је поставила питање може ли лаик бити отпуштен због вјерских разлога када је запошљен у црквеној установи.

Најбољи примјер за то је Њемачка гдје радници имају посебну обавезу вјетности“ нагласила је Рајић-Ћалић нагласивши да постоје многа правила која ограничавају лаике који раде у црквеним институцијама. Тамо је то питање веома значајно јер је Црква други послодавац после државе и запошљава 1 200 000 радника.

Рајић-Ћалић је изнијела многе примјере спорова у Европи који су настали отпуштањем светвних упосленика у црквеним установама.

Тема рада Иве Тошић „Однос државе и цркве у погледу пензијског, инвалидског и здраственог осигурања свештеника и вјерских лица“ привукла је велику пажњу публике. Она је рекла да законски прописи Србије дозвољавају да се одређени дио средстава из буџета издвоји за регулисање пензијско-инвалидског осигурања, што је актуелизовано као спорно питање у србијанској јавности.

Ова тема настављена је кроз читање апстракта рада који је повезан са претходним на тему „Вјерска настава и радноправни статус вјероучитеља“ Јовице Мисаиловића.

Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This