Izaberite stranicu

Професор Часлав Копривица говорио је на почетку ове сесије на тему „Вјера и установа. Социоонтолошки аспекти настанка и постојања Српске Православне цркве“.

Црква не значи прелазак са јеванђељских принципа живота на институционализацију вјере већ омогућава да се све одвојене црквене заједнице споје у једну општину над општинама“ рекао је професор Копривица разјашњавајући парадокс јединства и одвојености појединачних црквених заједница.

Народност не мора бити препрека ка универзалности, што је показано примјером 8 вјекова трајања СПЦ која, иако аутокефална, гради опште јединство Православне интернационлне цркве“ рекао је професор Копривица.

Владан Станковић веома илустративно је представио своју тему „Право и друштвена моћ у Правосалвљу“. Он је рекао да се његово истраживање базира на ономе што се дешава у друштву као последица дјеловања Цркве, али један дио рада говори о односу државе и Цркве.

Ана Човић је говорила на тему „Правна дејства закључења и престанка црквеног брака у дружавно-правној сфери.“ Она је рекла да се државе дијеле на оне које признају правне последице вјерског брака и оне које то не чине.

Интересантна је ситуација у Француској гдје је на снази принцип формалне одвојености Цркве и државе. Ипак као основан разлог развода брака наводи се и непристајање једне стране на црквени брак који је договорен прије скапања грађанског брака“ рекла је Човић.

Човић је истакла да су код нас црквене књиге евиденције вјенчаних преузете од надлежних институција уз обавезу да се након преписа поменуте књиге врате. „То се до данас није догодило“ закључила је Човић.

Далибор Ђукић представио дио рада „Личноправне последице приступања хиландарском братству“ који он потписује са колегама Ненадом Тешићем и Милошем Станковићем. Он је говорио о многим правним занимљивостима које проистичу из приступања светогорским манастирима од промјене имена, свједочења на суду у смислу нарочитих завјета, ограниченост личне аутономије и сл.

Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This