Izaberite stranicu

Божанска литургија је одслужена у среду 9. октобра 2019. у цркви Светог Саве поводом прославе 15-годишњице патријарашке службе Блажењејшег Теодора II, у присуству архијереја Александријске Патријаршије.

„Очи су ми пуне суза“, рекао је у говору првојерарх Александрије. Подсећајући на октобар 2004. године, када је преузео кормило Цркве апостола Марка, говорио је о својим осећањима и првим мислима када се у целој цркви чула реч „Аксиос“. Описао је тренутак када је старији митрополит аксумски Петар рекао са царских двери: „Имамо патријарха, Теодора“.

„Погледао сам распеће и рекао:„Теодоре, ти више ниси епископ, ти си отац за све ове људе “, рекао је он и открио своје мисли кад је корачао до царских двери, „Мислио сам у себи: „Теодоре, узми свој штап, унеси љубав у своје срце и крени даље“.

„Данас слави Александрија, данас слави Православна афричка Црква, данас слави Православна мисија. Данас овде, у овој историјској цркви, катедрали Александријске Патријаршије и све Африке, слави Велика и Апостолска породица Светог апостола и еванђелиста Марка. Овде у Светој земљи Светог Саве, пре 15 година данас смо с великом радошћу прославили Ваш заслужни и правични избор. Била је сунчана и благословена субота “, рекао је, између осталог, митрополит Никодим Мемфиса усојој пригодној проповеди.

Извор: Александријска Патријаршија (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This