Izaberite stranicu

У Кракову на југу Пољске тренутно постоји једна православна црква – црква Успења Пресвете Богородице, која више није довољна за градску православну паству, великим делом захваљујући приливу имиграната са истока, наочито из Украјине.

Пољска православна Црква ће ускоро ојачати своје присуство и изградити другу цркву, захваљујући великодушности градских власти, које су одлучиле да локацију за цркву продају с попустом од 95%.

Краков, познат као „Град цркава“ и „Северни Рим“, има више од 120 цркава и манастира неколико вероисповести.

Локација од 0,8 хектара налази се у југоисточном делу града, на реци Висли. Архиепископ лођски и познански Симон (Романчук) је октобра прошле године упутио захтјев градоначелнику Јацеку Мајчровском да пронађе адекватну локацију.

Грдски оци су навели да је „парцела добро повезана са градским четвртима Кракова, а истовремено се у њу може лако доћи из унутрашњости, што је важно с обзиром на то да ће цркву користити и верници изван Кракова.“

Парцела се продаје Цркви са попустом од 253. 800 долара (милион пољских злота), што је дозвољено законом о имовини усвојеним 1997. г.  Град је такође продао девет парцела почев од 2008. г. Католичкој цркви с попустима од 70- 99%.

Споразумом је предвиђено да Пољска црква не може да користи парцелу у неку другу сврху или је прода у року од 10 година, јер у супротном мораће да врати попуст.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This