Izaberite stranicu

Светом архијерејско литургијом, свечаном литијом кроз град, благосиљањем славских приноса и културно-умјетничким програмом у суботу 05. октобра, прослављена је слава Цркве Свете Текле и града Даниловграда. 

Поводом празника Свете Првомученице Текле Равноапостолне, Свету архијерејску литургију, у цркви која је посвећена овој Божијој угодници, служио је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички господин Кирило са свештенством, монаштвом и народом Божјим. Заједно са бројним вјерницима, за храмовном пјевницом литургијске химне су принијели чланови Православног братстсва “Свети Арсеније” из Даниловграда.

Након прочитаног одјељка из Светог јеванђеља, преосвећени владика Кирило се присутнима обратио празничном бесједом, у којој је на примјеру мученичког подвига Свете Текле поучио вјерне хришћанским врлинама и љубави према Богу, нагласивши континуитет Цркве Божје од апостолске проповиједи у граду Иконији, када се Христу обратила Света Текла, па све до нашег времена.

На крају светог богослужења, владика је са свештенством и вјерним народом у литији прошао градским улицама, благосиљајући Даниловград на дан градске славе. Том приликом литија је походила градилиште будућег саборног храма Свете Петке, на којем грађевински радови почињу управо ових дана. Током литије је извршено освећење реновиране Црквене куће, која ће током градње служити за потребе Одбора за изградњу саборног храма Свете Петке, као и просторије Православног братства Свети Арсеније из Даниловграда, које се такође налазе у Црквеној кући.

Након литије испред Храма Свете Текле извршено је освећење славског колача, који су принијели овогодишњи домаћини славе – браћа Радуле и Зоран Живаљевић. Дио славског колача предали су домаћину славе за следећу годину господину Гојку Симовићу, који ће догодине заједно са привредником из Бањалуке и пријатељем даниловградске Црквене општине Славишом Гајићем, принијети славски колач.

Послије завршетка свете службе сви присутни су угошћени за славском трпезом испред Црквене куће, којом приликом су дјеца – полазници Школе вјеронауке из Даниловграда извели пригодни програм.

Иван Булатовић

Pin It on Pinterest

Share This