Izaberite stranicu

На дан када Света црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова у Храму Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици служена је Света литургија.

Свету службу Божију служио је протојереј-ставрофор Драган Станишић који се у бесједи послије прочитаног Јеванђеља, подсјетио на дивног угодника Божијега Св. Јована Богослова, омиљеног Христовог ученика, који каже да кад би се редом  написало све што учини Исус, ни у сами свијет не би стале написане књиге.

“У свом Јеванђељу, Свети Јован је  записао  да Бог Логос бјеше у Бога  и да без Њега ништа не постаде што је постало и да бјеше Свјетлост истинита, која обасјава сваког човјека који долази на свијет и од  Његове пуноће  сви  примисмо благодат на благодат. Свети  Јован се узвисио богословљем до самога Престола Славе.”

Пошто су незнабошци сматрали Светог Јована бесмртним и, уплашивши се од њега, протјерали су  га на острво Патмос, гдје је писао  Јеванђеље и Откривење:

“Ми, који  данас то Јеванђеље  слушамо, узвисујемо се и просвећујемо богословљем  које је потекло са самих груди Исуса Христа,  на које се љубљени ученик Његов, Јован, наслонио. Њему је припала част да се у Цркви  назове Богослов,  уз још два изузетна  теолога, Св. Григорија  и Св. Симеона Новог Богослова”, казао је свештеник Драган.

Наше вријеме нема превише љубави за богословље, казао је прота Драган истичући да смо окупирани економијом и технологијом, али да, без теологије, све то није довољно благотворно.

“Свети богослови нам дају путоказ смисла, којим се обасјава човјек који долази на ову службу – Свету литургију.  Данашњи празник  прослављамо и молимо се Светом Јовану Богослову да нам помогне да будемо, што више људи, богословљем просвећени у Христу Господу”, поручио је протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This