Izaberite stranicu

На плацу у барском насељу Заљево, на којем се налазе остаци ранохришћанске базилике, већ извјесно вријеме одвијају се грађевински радови којима ће овај вриједан археолошки локалитет бити трајно изгубљен.

Архијерејским намјесник барски протојереј-ставрофор Слободан Зековић казао је Радију “Светигора” да се ради о локалитету на којем се налазе остаци цркве већих димензија од оне откривене на Великом пијеску, као и већи број гробова, од којих су многи из античког доба.

“Локалитет није детаљно археолошки истражен, само је регистрован и означен, а све нас је узнемирио почетак грађевинских радова на том мјесту. По мојим сазнањима, ту је планирана градња једне вишеспратнице с великим паркингом”, казао је он.

Додао је да су радови започели упркос решењу Управе за заштиту културних добара о привременој забрани радова док археолози се не истраже локалитет.

“У питању је изузетно културно благо, прворазредно археолошко налазиште. У питању је културноп благо, не само хришћана већ свих људи који живе у овој земљи, и не само у Црној Гори. То је културно благо читаве Европе. Надали смо се да ће тим рјешењем бити заустављено уништавање локалитета, међутим, прије пар дана поново нас је господин Тахир Алибашић да су тамо наставили с радовима тако да смо онда сви заједно покушали да алармирамо надлежне у општини и поново Управу за заштиту културних добара. Надамо се да ће ових дана поново реаговати и Управа и надлежне инспекције”, казао је отац Слободан.

Он је посебно заблагодарио господину Тахиру Алибашићу без чијег реаговања, каже он, би до сада највећи дио тих радова био завршен и тиме неповратно унишено ово мјесто.

Археолог Младен Загарчанин казао је Радио-Бару да се ради о непоштовању закона.

“ми смо реаговали веома брзо. Позвали смо Управу за заштиту културних добара која је одмах оформила комисију која се сјутри дан нашла на лицу мјеста и стопирала све радове. Од тог тренутка сви радови су морали да буду обустављени. Ради се о цркви која је евидентирана још крајем 19. вијека коју је Ђурђе Бошковић, можда највећи проучавалац старина на овом простору означио као ранохришћанску базилику. То је 1974. потврдио тим на челу са Оливером Велимировић- Жижић у којем су били још Омер Перочевић и Љубо Глушац. Ради се о најстаријем гробљу на простору Бара”, каже Загарчанин.

Додао је да је несхватљиво да у 21. вијеку да неко ко зна шта се ту налази, прави паркинг на гробљу, и да може то да чини као нешто што је му морално оправдано.

“По мом мишљењу, таквим људима није мјесто у друштву”, категоричан је Загарчанин.

Подсјетио је да је Тахир Алибашић први кренуо у одбрану локалитета, чак и својим тијелом, јер је знао да се ту налази црква.

“Због тога је и добио орден од Митрополије црногорско-приморске. Знао је да се ту налази богомоља стара 1400 година”, подсјетио је Младен Загарчанин.

Тахир Алибашић, који је овим поводом такође говорио у програму Радио-Бара, рекао је да да он као муслиман сматра да се за све што је добро за Бар и за народ треба борити, без обзира на вјеру и нацију.

“Та црква много значи за Бар”, казао је Алибашић.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This