Izaberite stranicu

Јесењи циклус Академске трибине “Свети Сава”, која се одржава у Српској кући у Подгорици, почео је синоћ промоцијом награђиване студије Ивана Негришорца (проф. др Драгана Станића, предсједника Матице српске) “Истрага предака – Искушења колективног и индивидуалног опстанка”. Ово издање је на љетос одржаном четвртом сајму књига у Андрићграду проглашено насловом године, а подгоричкој публици представио је пјесник Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.

– Ова књига предочава жалосну црногорско-српску причу, која се развија са катастрофичним сценаријом од борбе за опстанак народа и државе и очување властитог идентитета до самопорицања, односно истраге предака – рекао је Радуловић. Аутор зналачки и аргументовано доказује да гушење идентитета и преименовање историјског памћења једног дијела народа у Црној Гори није ништа друго до социјална патологија, закључио је он.

– Ријеч је о обједињујућим српским националним и културолошким темама, са великим смислом и бригом за цјелину и са изузетном усредсређеношћу на процес потирања и убијања народне душе Црногораца, како каже аутор – нагласио је бесједник.

Закључујући свој осврт на књигу он је поновио упозорење аутора да истрага предака у данашњој Црној Гори представља “пресудну ствар за данашњи режим бизнис-Црногорац”.

Негришорац је казао да су Срби већ скоро три деценије предмет културолошког рата и нагласио да не треба устукнути од одбране свог идентитета, без обзира на искушења која нас чекају на том путу. Та борба треба да се води, како је рекао Негришорац, на темељима борбе за српски идентитет коју су водили Петровићи, Карађорђевићи и Обреновићи.

– Ви сте онај дио српског народа који нас је научио како се по сваку цијену брани своје сиротињско огњиште које је, како је то Исидора Секулић рекла, био војни логор у који су се људи сабрали да би направили ослободилачки подухват који је препознао читав српски народ. И наш народ је ту поруку разумијевао. Али, једно сигурно знам, српска култура се не да темељно објаснити без Црне Горе, нити можемо Црну Гору разумјети осим као дио српског народа – казао је Негришорац.

Он је пред српске интелетуалце поставио изазов да осмисле, како је рекао, његошевски покрет отпора и истакао да ће Срби одбранити и дентитет само ако уваже четири завјета српске културе – ћирилометодијевски, светосавски, немањићки и косовски, који нас учи како се треба борити за слободу или, рекао је он, “онако како су се Црногорци борили у најтежим тренуцима српске историје за слободу”.

Нови циклус Академске трибине “Свети Сава” отворио је њен уредник Будимир Дубак.

С.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This