Izaberite stranicu

Вечерњом службом и свечаним концертом Српског пјевачког друштва “Светосавник” и Етно групе “Сестре Влашковић” из Лепосавића са Косова и Метохије, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечарас, 4. октобра, отпочела је прослава 6. годишњице од освећења ове светиње.

Сабрање је благословио Његово преосвештенство Епископ буеносаиреско- јужноцентралноамерички г. Кирило, који је шесту годишњицу освећења честитао старјешини протојереју-ставрофору Драгану Митровићу и свештенству Саборног храма, као и бројно сабраном вјерном народу истичући да је овај храм свједок васкрсења вјере у народу.

Српско пјевачко друштво ,,Светосавник” из Подгорице, под диригентском палицом професорице музике Ратке Вујачић, и етно група сестара Влашковић публици су се представили сјајним извођењем више духовних и свјетовних композиција, украшених разним варијатетима мелодије, те је концерт пратила изузетно добра атмосфера.

Поздравно слово одржао је протојереј Предраг Шћепановић, а свечани концерт започео је композицијом Павела Чеснокова – ,,Жртва Вечерња”, коју је извела солисткиња Милена Јовићевић, сопран.

Затим је услиједила “Херувимска пјесма” – руски напјев из 1909. године, коју је у четвороглас хармонизовао М. Е. Коваљески 1956. године, па композиција ,,Чашу спасенија приму” Максима Березовског, у извођењу Српског пјевачког друштва ,,Светосавник”.

Након тога, сабранима се обратио свештеник, протојереј-ставрофор Миломир Влашковић из Лепосавића, који и учествује у наступима својих кћерки – Етно групе ,,Сестре Влашковић”. Отац Миломир је донио благослове са распетог Косова и Метохије и изразио велику благодарност на позиву и топлом братском дочеку у Подгорици. Диригентици Српског пјевачког друштва ,,Светосавник”, госпођи Ратки Вујачић, прота Миломир је уручио извајану статуу у бронзи на којој је изображен блаженог спомена Патријарх српски Павле.

Услиједио је наступ његових кћерки, Етно групе “Сестре Влашковић”, који је поздрављен бурним аплаузом.  Изведене су композиције: ,,Жаворонок” (руска пјесма), ,,Густа ми магла падала”, ,,Марија ћеро мори”, ,,Сјајна месечина”, ,,Босиљка Пасијанка”, ,,Жице око Грачанице” Љубивоја Ршумовића, која се изводи као рецитација, док је у позадини извођена руска арија.

У наставку вечери поново је наступило Српско пјевачко друштво ,,Светосавник” композицијом ,,Дарови Светог Јована Владимира” у народном напјеву, чији је аранжман урадила дирингетица госпођа Ратка Вујачић. Затим се у препуној крипти могла чути композиција Јелене Бојовић: ,,Црвен Цвете”, коју је извела солисткиња Бојана Радовић, а аранжман потписује Ратка Вујачић. У даљем дијелу свог наступа ,,Светосавник” је извео ,,Најдужа ноћ”, пјесму из филма ,,Заспанка за војника”, те грчку пјесму: ,,Ми му тимонис матја му” (Не љути се на мене око моје). За сами крај наступа, сопрани Бојана Радовић и Ирина Ћалић извеле су композицију ,,Тјомнаја ноћ” Богословског и Фјодорова, као и композицију ,,Радости моја – Христос Воскресе”, са којом су и завршили свој наступ.

Изведбе које се се издвојиле на посебан начин и оставиле изузетан утисак на публику јесу ,,Жице око Грачанице” у извођењу сестара Влашковић, баш као и “Тјомнаја ноћ” – композиција Н. Богословског на стихове Н. Агатава, у извођењу “Светосавника”.

Публика је извођаче поздрављала дугим аплаузима, а своје позитивне утиске изразила позивом на бис.

На крају програма сабранима се на позив свештеника Предрага Шћепановића – модератора ове вечери, обратио се и Преосвећени Епископ буеносаиреско- јужноцентралноамерички г. Кирило, благословивши ово сабрање и пожељевши свима срећну шесту годишњицу освећења Саборног храма.

Будући да је “Светосавник” свој наступ завршио пјесмом “Радости моја, Христос Воскресе “, Преосвећени владика Кирило је закључио да је Васкрсење Господа Исуса Христа радост и пјесма многих народа и светитеља, да је Васкрсење темељ наше вјере, те да је управо носилац и симбол и свједок тог Христовог Васкрсења и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Владика је подсјетио да се великом жртвеном љубављу у Саборни храм у Подгорици прије и испред свих уградио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, као и старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Драган Митровић.

Пресовећени Епископ Кирило је такође истакао да Саборни храм у Подгорици није само симбол васкрсења и духовног препорода у Црној Гори, већ је то на васељенском нивоу, додавши да су за њега град Подгорица и Саборни храм његова родна мјеста уз које се обликовао и узрастао:

,,Увијек ми је драго да се овдје вратим, ово је град са посебним значењем у моме животу. Овај Храм је такође посебан, јер, са његовим растом и изградњом и ми смо расли и изграђивали се”, поручио је Његово преосвештенство Епископ буеносаиреско- јужноцентралноамерички г. Кирило.

На дане изградње Саборног храма у Подгорици подсјетио је и модератор ове вечери, протојереј мр Предраг Шћепановић, након чега је услиједио, на опште одушевљење свих присутних, поновни наступ уважних гостију из Лепосавића са Косова и Метохије – сестара Влашковић, чиме је и завршен свечани концерт у славу и част освећења Саборног храма у Подгорици.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This