Izaberite stranicu

Образ Богородице Исцелитељке пројавио се још у (4.) веку у доба Свете, Равноапостолне Нине, просветитељке Иверије у древној области Кавказа, на територији данашње државе Грузије.

Овај првообраз Исцелитељног лика Њеног који чудотвори – прво је почивао у Богородичином храму, у селу Цилкану на 15 км од града Мцхета у Мукхранској долини – за коју се од давнина зна да представља колевку хришћанства данашње Грузије.

Шта се од (4.) века догађало са иконом Исцелитељком – то не знамо; ко ју је живописао, како је изгледао Њен лик на овој икони, како је тачно изображена – на та питања такође, нисмо у могућности да одговоримо.

Но, сећање на чудеса која су происходила од Њеног чудесног Исцелитељног лика, остала су сачувана; тако је на пример у Русији до бољшевичке револуције, сваки болнички храм био освештан у част ове чудотворне Богородичине иконе.

У међувремену, израђене су њене бројне копије, од којих се једна  налази у храму Христовог Васкрсења на Соколницима, у Москви, одакле је донета из Ново-Алексејевског манастира – где се већ у 18.(в). својим чудима пројавила, као исцељујућа.

За датум прослављења ове иконе узет је 1.октобар по новом, односно, 18.септембар по старом календару.

Чуда

 Мајка Божија преко ове иконе помаже свима онима који јој се скрушено и усрдно моле у свакој напасти и болести, а помаже и женама при порођају….

Повод за изображење копија Исцелитељне иконе, какве их данас знамо, било је следеће чудесно догађање: служитељ Цркве у трговачком градићу Нарви (у дан. Естонији), Викентије Булвински, имао је навику да при улазу и излазу из храма преклони колена пред образом Богомајке и произнесе кратку молитву: ,, Радуј се благодатна ! Господ с Тобом Је ! Блажена утроба Твоја која је носила Исуса и груди које су дојиле Господа Бога и Спаса нашега “.

Тако би црквењак радио годинама…

Међутим, овај благочестиви клирик временом је допао болести;  језик би почињао да му трули и повремено би од силних болова губио свест. Дошавши себи, мислено би изговарао свакодневну молитву Пресветој Богородици – и у часу, док би је понављао – виђао би прекрасног младића – никог другог, до свога Ангела Хранитеља.

Састрадајући, гледајући болесника, Ангел би клицао молитву Пресветој :

,, О Госпођо Премилосрдна ! Виновнице благодарствених подвига свих страдалаца. Овај језик који је навикао да прославља плод утробе Твоје, сада је сав рањен и производи само неразумљиве речи. О Премилосрдна Госпођо ! Обрати Матерњи Свој поглед на овог страдалника и поштеди га  ” !

По молитви Ангела, јавила се Мајка Божија и источила исцелитељне капи млека у уста болеснога Викентија и учинила Га савршено здравим. Одмах потом Је нестала.

А болник, осетивши се потпуно здравим, устаде са постеље своје, уђе у Цркву на службу, и објави чудо Пресвете Дјеве, које се над њим збило.

Друго чудо које је произилазило из Исцелитељног образа Богоматере, десило се за време избијања колере, где постоји писано сведочанство у Каштакској цркви, датирано  17 -ог јуна, 1982.г.

Једне ноћи благочестивој старици се јавила особа у лику монахиње и питала је: ,, Бако Матрона, спаваш ли ” ? Преплашена што је по имену зове особа коју први пут види у животу, старица устаде са постеље. Посетитељка јој рече тада: ,, Реци становницима да потраже стару икону Богородице Исцелитељке ” .

Старица се питала каква ли је то икона Исцелитељка, кад она зна само за икону, Ублажи моје жалости (Ублажитељка).

Прочитавши њене помисли, чудесна Посетитељка јој рече: ,, Не Ублажитељка, него Исцелитељка и кажи свима да држе молебане пред том иконом по улицама и кућама и Господ ће их помиловати и спасти од пропасти. “

По одласку Посетитељке, старица је читаву ноћ пробдела у страху, остајући будна, једва дочекавши јутро – како би све испричала свештенику.

Он је затим покушао да пронађе икону, али је то чинио без успеха.

Тада је одлучено да се направи копија Богородичине иконе – Исцелитељице.

Од тог момента епидемија колере је почела да се повлачи и није било ниједног оболелог.

А чудотворна копија Богородице Исцелитељке и данас се налази у Каштакском храму, у Грузији.

 

Изображење

Пошто оригинални лик  Исцелитељке из (4.) века није сачуван, говорићемо о њеним копијама – које су данас распрострањене широм православног света.

Једна копија ове иконе 1879.г. у потпуности је обложена сребром и златом а шаке и ликови на њој, остали су онако како су живописани.

На икони Мајка Божија Је приказана како стоји крај постеље болесника – благосиљајући га, док он лежи на постељи; видан је траг млека на уснама болнога.

Ореол око Пречасне Главе, Свете Пречисте, искован је у сребру и опточен рубинима.

При врху иконе, угравиран је натпис – Образ Пресвете Богородице Целитељнице.

На неким копијама, Богомајка је приказана са царском круном на глави у доњој одежди плаве боје и огртачем, у тамно црвеној. У рукама јој се налази царски скиптар, као символ Њеног достојанства, у Царству Сина Њеног.

У доњем левом углу, исписан је текст на црквенословенском језику.

Оно што је телесном оку невидљиво, изображено је на икони – два Анђела, у белим одеждама наткриљују, са скиптром и крстом у рукама, Пресвету Дјеву и болнога – док Дух Свети у виду голуба обасјава све и свја…

А Она, као Царица Небеска, молитвено се обраћа Сину Своме -неуморно- све док исцељење од недуга не приме сви они, који Јој се усрдно и топло моле.

 

Тропар, глас 4

Као пресветла звезда, просијала си божанственим чудима Светим Твојим образом, Исцелитељко. Подај тако и нама, Богородице Марија, исцељење недуга душевних и телесних, спасење и велику милост.

 

Литература

ООО Духовно Преображење: ,, К Богородици приљежно припадајмо ” – молитве Мајци Божијој пред њеним чудотворним иконама, Москва, 2015.г., стр. 114, 115;

Тихомир С. Илијић : ,,Велича душа моја Господа”, ВИЗГ, Београд, 2002.г., стр: 236;

www.pravoslavlje.netIsceliteljka, Cudotvorne ikone Majke Bozije, од 21.09. 2019.г.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This