Izaberite stranicu

Претходних мјесеци Српско пјевачко друштво Јединство 1839 Котор, организовало је низ манифестација под мотом и посебним нагласком на 180 година његовог трајања, које је оставило дубок траг у животу Котора и културној историји и које је осим хорске секције, кроз музичку, литерарну, ликовну давало и даје велики допринос културном животу града, чуло се у емисији Разговори недјељом Радио Котора коју уређује Душан Давидовић.

Повод разговора са чланом Управе хора СПД Јединство 1839. Котор, Драганом Ђурчићем, јесте обиљежавање 180 година рада овог друштва и припреме богатог програма који ће почети 5. октобра у 20 сати свечаном академијом у Цркви Светог Николе у Старом граду.

“Читава 2019. година посвећена је нашем великом јубилеју – стоосамдесетој годишњици рада и опстајања СПД Јединство 1839. у Котору. Кренули смо од Божића до Божића 4. јануара. То је једна од грађана изванредно примљена манифестација која нам најбоље казује стање и односе у Котору. Касније су услиједиле светосавске традиционалне свечаности. На Сретење 15. фебруара примили смо одликовања предсједника Републике Србије за висок допринос у чувању културе и рада у протеклих 180 година. То је Карађорђева звезда другога реда. Након тога услиједио је наше учешће на 37. фестивалу хришћанских хорова у Хајновки у Пољској гдје смо освојили треће мјесто” – прича Ђурчић.

Наводи да је СПД Јединство, у оквиру прославе, током љета имало више гостовања братских и пријатељских друштава.

“Ту је било Словољубве из Чачка, затим камерни оркестар Аморозо из Лесковца и као наше најстарије братско друштво – Прво београдско певачко друштво је одржало два концерта” – каже Ђурчић.

Он наводи и наступе младих пјевача из Русије, те хорова из Пожаревца и Велике Британије.

“Вестминстерски дјечји хор је катедрални хор, односно хор Англиканске цркве. То је био један велики догађај. Концерт се одржао у Цркви Светог Николе. Посебно је интересантнан јер је то сасвим друга музика – музика западне Цркве, а не источне коју наше друштво преферира”- истиче Ђурчић.

У посљедњих 25 година, након обнављања рада, Јединство је изњедрило три оперске пјевачице: Јелену Мраковић, Маријану Шовран и Милицу Лалошевић, поменувши и младе који се још уче занату: Исидору Николић, Тијану Миљеновић, Александру Добришу и Дарију Лазаренко које, како истиче Ђурчић, постижу изванредне успјехе.

“Ми смо у задњих 25 година подигли такав ниво у Јединству да су се без икакве пропаганде и без икаквог лобирања друштву припојили и становници других бокешких општина: Херцег Новог, Тивта, Будве, укључујући и Паштровиће и Петровац” – каже Ђурчић.

На Светосавској академији 25. јануара хор СПД “Јединство” бројао је 54 члана. На концерту одржаном 12. јула на тргу испред цркава Св. Николе и Св. Луке наступило је преко 100 хориста.

Ђурчић је истакао да ће поред хорске секције, кроз манифестације у октобру, бити прилике да се афирмишу и музичка, ликовна и литерарна секција овог друштва.

“Прослава почиње 5. октобра свечаном академијом на којој ће наступити оба дјечја хора, узрасно три генерације. Ту ће бити стотинак чланова. Поред њих, наступиће Милица Лалошевић као солсткиња, Душица Кордић и Никола Вукчевић” – каже Ђурчић.

Према његовим ријечима, 7. октобра услиједиће изложба академског сликара Вељка Михаиловића из Београда под називом Которски мостови.

За 17. октобар заказано је књижевно вече академика Горана Петровића, једног од најпопуларнијих књижевника на овим просторима.

“Градска музика Котор је одлучила на свом Управном одбору, да променадни концерт организује у част ове централне прославе Јединства. Договорићемо термин у првој половини октобра. Мислим да ће круна, што се тиче квалитета и ексклузивитета, бити концерт 25. октобра. То ће бити концерт полазника школе православног пјевања Матере Јулијане Денисове, композиторке из Бјелорусије из Минска, која тренутно слови као најактивнија и најпопуларнија композиторка духовне музике источне Цркве. Вјерујемо да ће тај концерт који ће се у Котору одржати 25. октобра и у Подгорици 26. октобра, заиста бити једно освјежење. Духовна музика источне Цркве на нивоу доховне музике ипак има посебан значај и карактер. Имамо позив да почетком новембра будемо гости у Београду и Новом Саду са репертоаром са наше прославе. Тако да ћемо је обогатити не само угошћавајући музичка друштва са стране, већ и одлазећи у друге средине. Споменуо сам Подгорицу, сигурно да ће бити Требиње, Дубровник” – каже Ђурчић.

До краја године, како истиче Ђурчић, СПД Јединство имаће садржајан програм.

“Поред помеутих активности, за крај године планирамо да диригент нашег мјешовитог хора мр Михајло Лазаревић објави и промовише Хронику СПД Јединство. Морамо знати да је задња Хроника из 1929. године – значи прије 90 година. У овој би се обрадило 180 година. Претходна три наша хроничара Врчевић, Кадија и Бућин добиће у Лазаревићу и четвртог хроничара” – истиче Ђурчић.

Вјерујемо да ћемо уз помоћ Општине Котор и државних фондова и доприносом наших пријатеља и чланова, наводи Ђурчић, успјети да све организујемо на планираном и високом нивоу.

“Коментари људи од знања и звања у односу на наше академије и прославе наших јубилеја су увијек позитивни што је лијепо чути. Орден је знак признања да неко нешто добро ради, а у ових 25 година Јединство заиста је доста радило и промовисало и промовисаће и даље Котор пјевајући Срцу срцем роду и молећи се за јединство, јер је мото химне нашег друштва из 1889. године, химне коју је спјевао прото Сундачић У Јединству и с Јединством свем на сусрет смијемо поћ. То нас носи и ми ћемо наставити да радимо на том нивоу” – каже Ђурчић.

Као горући проблем друштва навео је нерјешено питање просторија.

“Наша сцена је у Цркви Св. Николе захваљујући старјешини цркве који је дозволио употребу исте за концерте. Имамо велику материјалну и логистичку помоћ од стране Српске православне црквене општине которске, те велику подршку грађана. Осјећамо да дио Котора живи са Јединством. Ми смо им захвални, а они нас награђују барем аплаузом, ако не нечим другим” – истиче Ђурчић.

Извор: Радио Котор

 

Pin It on Pinterest

Share This