Izaberite stranicu

Празник Рођења Пресвете Богородице молитвено је прослављен у Храму Светог Јована Владимира. Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, а саслуживали су протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић.

У литургијској бесједи отац Слободан је казао да је у тропару овога светога празника садржано цијело Јеванђеље. У њему пјевамо да је рођење Пресвете Богородице објавило радост цијеломе свијету, јер је из Ње засијало сунце правде – Христос Бог наш, који разруши клетву и даде нам благослов и поразивши смрт дарова нам живот вјечни.

“Пресвета Дјева Богородица послужила је великој и светој тајни оваплоћења Сина Божијега. Преко Ње, Пресвете  и Пречисте Мајке Своје, Јединородни Син, Господ наш Исус Христос примио је на себе људску природу. Постао један од нас. Добровољно себе унизио, да би нас пале подигао и ослободио робовања гријеху смрти и ђаволу, и једном заувјек обновио заједницу човјека са Богом кроз Његову Свету Цркву која је тијело Његово.”

Отац Слободан Зековић је истакао да сви ми крштени људи понаособ јесмо удови тога тијела Христовога и да је Господ својим васкрсењем смрт поразио и свакоме од нас отворио пут у васкрсење и живот вјечни, а да тамо гдје је Он, будемо и ми са Њим. По његовим ријечима то је централна тема Јеванђеља и то је вјечно спасење наше.

Велика је улога у Божијем домостроју спасења Пресвете Дјеве Богородице, а оно што је кључно било у том Њеном односу према Господу јесте послушност вољи Божијој и ријечи Божијој. Њена одговор на благу ријеч коју јој је Господ открио преко Архангела Гаврила: „Ево слушкиње Господње. Нека ми буде по ријечима Твојим“, почетак је нашега спасења.

“Велики је данас дан, велика радост и неба и земље и ту радост коју нам увијек доноси Мајка Божија да носимо увијек у срцима својим. Том радошћу да се кријепимо и у тој радости да живимо”, поручио је отац Слободан Зековић честитајући свима срећан и благословен данашњи празник, Празник Рођења Пресвете Дјеве Богородице.

Братско сабрање је након завршетка Свете литургије настављено у крипти храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This