Izaberite stranicu

По благослову надлежног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије освештао је, на празник Светог пророка Захарија и праведне Јелисавете, у сриједу 18. септембра, крст за Храм Светог апостола Луке, који се гради у селу Нинковићи (Крстац) код Жабљака.

Сверадосном чину освећења крсног знамења, које је, потом, и постављено на куполу храма, присуствовали су чланови Одбора за изградњу цркве, заједно са парохом жабљачким, протојерејем Миливојем Јововићем и ктитором храма г. Рајком Војиновићем, предсједником Одбора.

Преосвећени Епископ Методије, чија ујчевина је из овог живописног дурмиторског села, одслужио је и помен за покој душа својих сродника.

Сабранима се обратио кратком бесједом, честитајући празник и ово богоугодно дјело на изградњи храма, поручујући да крсно знамење, подигнуто на храму, представља благослов не само за ово мјесто, него и шире.

Камен темељац за Цркву Светог апостола и јеванђелисте Луке, у селу Нинковићи код Жабљака, освештао је, на празник Цвијети ове године,  Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Иако су завршени, тек, груби грађевински радови, храм са својим освештаним темељима и крсним знамењем на куполи, почиње да преображава цјелокупан овај крајолик.

Племениту жељу ктитора храма, Рајка Војиновића, да се овдје подигне црква препознали су и остали, који су се од самог почетка укључили у градњу. Од освештања темеља до сада урађено је доста, а следеће године храм ће, ако Бог да, бити завршен и спреман за освећење, постаће светиња у којој ће се народ сабирати, умножавати братску љубав и заједништво.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This