Izaberite stranicu

Синоћ је у Никшићу у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ уприличено вече епике и гусала. Уз епску поезију великог пјесника Славка Перошевића, публика је имала прилику и да чује струне гусала народних гуслара Васо Ђондовића и Горана Перовића Цуце.

Велимир Луле Касалица, потпредсједник Друштва „Свети Ђорђе“ уручио је захвалницу Славку Перошевићу за укупан допринос српској култури и епици. Такође, уручене су захвалнице новинарима за допринос рада Друштва: Велиши Кадићу „Вечерње новости“, Жељку Шапурићи, Биљани Брашњо „Дан“, Сенки Чоловић-Шумић „Радио Светигора“/ „Епархија“ и Драгани Б. Мијушковић „ИН4С“.

О епској поезији Славка Перошевића говорили су др Будимир Алексић и Мркоја Луковац.

Епске пјесме Слава Перошевиће већ више од деценију одушевљавају читалачку и слушалачку публику рекао је Будимир Алексић.

„Перошевић наставља ону магистралну линију српске епске поезије 19. и 20. вијека коју је започео још Свети Петар Цетињски. У питају је новија епика, тј. поезија која по многим својим особинама угледа се и личи на класичну Вуковску српску епску поезију и њеног родоначелника Светог Петра Цетињског, који је први почео да пише римоване десетерце“, истакао је Алексић.

Он сматра да је Перошевић опјевао не само Косово и старију историју нашег народа, већ и данашње историјске догађаје и личности, а управо је то, по ријечима Алексића, својствено новој српској епици

„Перошевић свједочи да епска пјесма и струне гусала у нашем народу нијесу пресахли и да са гуслама и епиком можемо у Европу, јер смо управо са гуслама ишли кроз све епохе постојања, а тако ће и увијек бити док је Срба и српске историје„.

Алексић је нагласио да је епика жива и да су епски пјесници чували и сачували дух наше нације, проносили славу наших јунака и наше историје.

„Епска поезија и гусле су чувари српског идентитета“, апострофирао је Алексић.

Славко Перошевић је један од првих људи који је јавно на себи својствен начин поменуо ратнике са Кошара и Паштрика и допринио да се сазна о јунацима и бојевима те 1999. године, истакао је Мркоја Луковац.

 

Pin It on Pinterest

Share This