Izaberite stranicu

Српска православна црквена општина которска и Српско пјевачко друштво Јединство 1839 Котор, позивају вас на концерт дјечијег хора “Преображење” из руског града Пенза.

Концерт ће бити одржан у цркви Светог Николе у суботу, 21. септембра, са почетком у 19 часова. Улаз је слободан.

Православни хор „Преображење“, који чине  дјеца и млади , настао је 2014. године благословом Митрополита пензенског и нижнеломовског Серафима.

Данас хор броји 45 чланова поред петнаесторо  дјеце која похађају припремне часове. Омладински хор је онај који учествује у овом фестивалу.

Репертоар хора укључује, прије свега, литургијске пјесме. Дјеца изводе химне из Божанствене Литургије и дијелове Цјелоноћног Бденија. Како би разумјели значење ових пјесама, наши хористи су научили црквено-словенски језик и анализе литургијских текстова на посебним часовима. Осим тога, хор учествује на концертима и фестивалима на којима изводи народне руске и патриотске пјесме, ауторску музику, духовне пјесме и химне.

Сваке недјеље чланови хора пјевају на Литургији у цркви Христовог Васкрсења у Пензи.

Хор је побједник градских и епархијских манифестација. Такође је узео учешће у бројним хуманитарним концертима који се  организују око Божића и Васкрса. Чланови хора често иду на ходочашћа.

  1. године, хор је био трећепласиран на међународном такмичењу „Фестивал мора и сунца“ (СЕА, СУН, ФЕСТИВАЛ) у Шпанији.

Сада је у основи хора формирана школа за дјецу и младе под називом „Преображење“. Као допуна хорским пробама, дјеца уче теорију музике, солфеђо и свирање различитих музичких инструмената.

П.Н.

Pin It on Pinterest

Share This