Izaberite stranicu

Српска православна црквена општина которска и Српско пјевачко друштво Јединство 1839 Котор, позивају вас на концерт камерног хора “Одјек” из Пожаревца.

Концерт ће бити одржан у цркви Светог Николе у недјељу 22. септембра са почетком у 20 сати. Улаз је слободан.

Камерни хор “Одјек” из Пожаревца са уметничким руководиоцем Илијом Рајковићем, активно учествује у културном животу града Пожаревца и браничевског округа. Повод за оснивање овог хора била је припрема збирке 15 хорских аранжмана народних песама (македонских и песама других националности које живе у Македонији) за пројекат Европске уније у оквиру Института претприступне помоћи ИПА “Деценија припадности и слављење различитости“. Хор ради при Школи за основно и средње музичко образовање Стеван Мокрањац из Пожаревца и чине га професионални уметници, ентузијасти, уједињени у идеји очувања и неговања народне традиције кроз хорско музицирање.

Као стилски опредељен састав, Хор свој репертоар базира на обрадама народне музике балканских народа, црпећи при томе непресушив извор и богатство које та музика нуди. Водећи се том идејом, Хор већ сада на репертоару има песме већине балканских земаља, са коначним циљем да у годинама које долазе, обједини песме свих народа са ових простора, у оригиналним аранжманима, по којима је већ сада препознатљив.

Хор је до сада имао 40 наступа, а у августу прошле године му је припала част да отвори 11. Охридски хорски фестивал и на тај начин се представи публици из преко 15 земаља. На првом Београдском хорском фестивалу хор “Одјек” је, у конкуренцији хорова из неколико земаља Балканског полуострва,освојио златну медаљу, као и диплому за најбоље изведену световну композицију.

П.Н.

 

Pin It on Pinterest

Share This