Izaberite stranicu

Икона звана ,,Призив на смирење”, пројавила се у Псковској области 1420. г. на Каменом језеру, одакле је 16. септембра у време великих невоља, премештена у град Псков.

У годинама комунистичког безбожја  скривана је на више места –  а више од 50 г. чувала је мати Теофанија, у схими Теодора.1992. г. икону је предала Ваведењској цркви (истоименог бившег манастира) у коме је већ било омогућено редовно Богослужење.

Као датум њеног прослављења узет је 29. септембар по новом, односно, 16.септембар по старом календару.

Пред овом иконом верни се моле за даровање покајања како себи тако и ближњима; заштита је од јереси и раскола; пружа помоћ свима онима који су оклеветани; укрепљује у вери, помаже болеснима и свима  невољнима.

Немамо довољно доступних података о изображењу ове чудотворне иконе.

По Предању живописала ју је схимонахиња Марија, која је током рада на њој, строго постила и свакодневно се причешћивала.

Једна од копија ове чудотворне иконе од 17. вијека налази се у Кијево – Флоровском, Вазнесењском женском манастиру док друга копија украшава главни храм кијевског Светог-Ваведењског мушког манастира.

На икони је Богомајка представљена у црвеној ризи оивиченој златним порубом, испод које се назире доња одежда плаве боје; на глави јој се находи царска круна. Док седи, држећи скиптар у десној руци, левом руком придржава Богомладенца који стоји на њеним коленима; Он, Саздатељ света, приказан је у белој одежди како десном руком милује лице Богоматере, док левом руком држи куглу, символ света.

Саме боје којима је осликана ова икона, по речима иконописца, су се находиле у малим кивотима у којима се иначе чувају честице угодника Божијих; тако је урађено по благоизвољењу саме Владичице, која се иконописцу, схи-монахињи Марији у сну јавила.

Необорива стена и Источник чудеса, јавио се Образ Твој Владичице; којим од давнина заступаш и чуваш град твој Псков коме Си Дарована, тако и данас сачувај нас од свих беда и невоља, милостиво, и избави и спаси душе наше, као љубвеобилна Мати. (Тропар, глас 4)

Елза Бибић

Литература: Тихомир, С. Илијић : ,,Велича душа моја Господа“, БИГЗ, Београд, 2002г., стр.235; ООО Духовно Преображење : ,,Богородици приљежно припадајмо” – Молитве Мајци Божијој пред њеним чудотворним иконама, Москва, 2015.г, стр: 82,83;

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This