Izaberite stranicu

Владика Кирило, буеносаирешки и централно-јужноамерички је стигао у главни град Еквадора, Кито у сриједу увече, 4. септембра. Дочекао га је архимандрит Рафаило, парох Еквадора (и Перуа). Рано ујутру 5. септембра Владика је посјетио историјски центар главног града у којом се налази и катедрала. Будући да је врло ријетко да римокатолички свештеници носе мантију или било какав знак распознавања, владика Кирило ( у пратњи о. Рафаила) је изазвао много пажње. Многи људи су се радознало приближавали, питали за благослов и дивили се владичанској Панагији питајући да ли је то Богородица „Перпетуо Сокорро“ (Сталне помоћи), будући да је то једна од ријетких икона поштована у римокатоличкој цркви.

Истог дана владика је допринио да нам помогну у Министарству религија гдје се води процес завођења неких одлука наше Православне фондације Санта Марија која је основана далеке 1982. од стране свештеника о. Антонија и која од тада врши функцију свјетилника православља у овој малој јужноамеричкој држави. По ранохришћанској традицији, Света литургија се служила увече, будући да црквени дан почиње вечером и да је иста Тајна Вечера била у овом периоду. Ово није први пут да се овако служи у Еквадору или у некој од других јужноамеричких држава. Наиме, многи људи раде од раног јутра и слободни су тек око 18:00 ч. тако да се Божанствена служба служи око 19:00 ч. Да би се припремили за службу, вјерници читају канон Светог Причешћа и посте (не једући и пијући) 6 сати пред почетак Свете литургије, како је назначено црквеним правилом.

Литургија је служена у параклису Московског патријархата посвећеном Светој Тројици чији је свештеник о. Алексиј Карпов. По Светој литургији, владика Кирило је разговарао и давао савјете вјерницима. Ујутру 6. септембра владика Кирило је посјетио град Митад дел Мундо (Половину Свијета) који се се налази недалеко од главног града. Тамо се владика нашалио да још није Крај Свијета (као што пише на једној табли у најјужнијем аргентинском граду Ушуаиа) већ да смо тек на Половини и да има још времена. Послије ручка, епископ Кирило (заједно са о. Рафаилом) се упутио ка Гвајакилу у који је стигао у 17:04 ч. и гдје је топло дочекан од мноштва народа који су за ову прилику припремили натпис: „Добродошао наш оче, Епископе Кирило“! У пратњи многобројних парохијанина и два свештеника (сада већ и о. Симеона из Колумбије) владика Кирило се упутио у православни параклис Српске Православне Цркве посвећен Благовјештењу Пресвете Богордице. Послије кратког молебна епископ Кирило је разговарао са парохијанима и скупа са њима посјетио госпођицу Катбе Тума, која је потомак породице Тума која је донијела и очувала Православље у Еквадору.

Послије послужења сви су пошли на одмор да би ујутру 7. септембра учествовали у Светој Литургији која се служила на црквенословенском језику јер се већ четири године, осим на шпанском језику, служи и на црквенословенском сриједом и суботом. На тај начин мисија има два циља. Један да одржи православне који су дошли и долазе из наших земаља, а други да присвоји и нове вјернике. На овој Литургији већину су чинили људи словенско-православног поријекла: Руси, Украјинци, Срби, Бјелоруси, Бугари и Македонци. У току ове Божанствене службе, владика је пригодном бесједом поздравио све који су дошли и похвалио рад и помоћ парохијана.

Послије Свете Литургије владика је обједовао са вјерницима у оближњем ресторану Ривијера. Истог дана увече, на темељима започете цркве, у дијелу града званом Атарансана служила се вечерња са петохљебницом. Службу је служио архимандрит Рафаил (Чепрњић), а којој се на помазању придружио и епископ Кирило како би вјерном народу дао благослов. Послије службе, владика Кирило са свештенством и неколицином вјерника је позван на вечеру у дом госпођице Катбе Тума.

У недељу 8. септембра његово преосвештенство епископ Кирило је служио Свету Литургију у Параклису Благовјештења, а у манастиру Светих Арханђела. Саслуживали су му архимандрит Рафаил Чепрњић и јеромонах Симеон Лопез. У току Свете Литургије владика је у чин ђакона рукопроизвео дугогодишњег чтеца Василија Родригеза који је дошао са својом породицом из Кубе. Исто тако у чин чтеца су рукопроизведени Алехандро Трухиђо, Антоније Ороњез и Рафаел Куеста. У светој служби је учествовао и новонастали црквени хор Светог Димитрија Солунског. У бесједи многобројном народу, владика је поздравио свако добро дијело настало у току 16 година мисије у Еквадору. Осим горе наведеног, парохија Благовјештења држи катихизис за дјецу и одрасле, као и учење црквенословенског и других словенских језика а у сврху употребе истих у црквеном појању. По сврштеку Свете Литургије Архимандрит Рафаил је епископу Кирилу уручио посебно лијепу бројаницу уз кратку бесједу захвалности молећи његово високопреосвештенство да ову парохију стално има у својим молитвама.

Послије свете Литургије сви присутни су позвани на ручак у манастир Светих Арханђела. У току и послије ручка владика се општио са свим вјерницима уручујући им поклоне које је донио са собом у виду бројаница и иконица. Истог дана у вечерњим сатима владика Кирило је посјетио Србе који раде у Гвајакилу и са о. Рафаилом уживао традиционалну српску кухињу која је припремљена у част његовог доласка. У понедељак вече владика је у пратњи неколико вјерника и архимандрита Рафаила отишао на аеродром како би отпутовао у Буенос Аирес. Нека би епископ Кирило наставио да посјећује своју паству у јужној америци на многаја и благаја љета. Христос посреди нас, јест и будет.

Арх. Рафаил, парох еквадорско-перуански

Pin It on Pinterest

Share This