Izaberite stranicu

Светом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Слободан Зековић прослављена је слава крипте барског храма Светог Јована Владимира, Свети Александар Невски. Саслуживало је свештенство барског протопрезвитеријата.  Након што је вјерни народ примио Тијело и Крв Христову, пререзан је и освештан славски колач који је принио отац Александар. На крају се присутним вјерницима обратио протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

„ Драга браћо и сестре, драга дјецо, нека је свима на здравље и на спасење ова Света Служба Божија, Свето Причешће. Да буде свима срећан и благословен данашњи празник и слава ове крипте која је посвећена Светом Александру Невском, руском кнезу кога данас сви заједно прослављамо. У свакоме времену Господ даје људима својим свјетилнике, велике људе светога живота, који нам указују како треба да живимо, којим путем да идемо и никада нас Господ није оставио без таквих великих и светих људи. Тако је и у православном руском народу, у оно тешко вријеме у тринаестом вијеку када су наша браћа Руси били под великим искушењима, када је Русија била окупирана од Монгола и Татара, а опет са друге стране под великим притиском била и од западних латинских земаља, у то вријеме Господ је подарио Русији овог великога угодника свога светога кнеза Александра Невског који је још од младости своје био испуњен љубављу према Господу и великом, такође, љубављу према своме роду. Син великога кнеза Јарослава у младости је наслиједио свога оца на престолу кнежевскоме и мудро је и храбро, са страхом Божијим, преузео ту велику дужност и велику одговорност. Позната је она његова изрека да Бог није у сили, него у правди и истини. И тих ријечи држао се Свети кнез Александар Невски. Сву наду своју полагао је у Господа и зато му је Господ и дао снаге да у тим тешким временима сачува народ свој и своју државу. Дао му је Господ силу да у више наврата потуче непријатељску војску. Посебно је позната она његова битка против Швеђана на ријеци Неви, који су по налогу и наговору тадашњега Римскога папе кренули у поход на Русију. Крсташки поход са намјером да се поунијати цијела Русија. Дао је Господ силу Светом Александру Невском. Он је поразио противника на ријеци Неви, због чега је и прозван Невски. Тако га памтимо, ево, кроз вјекове. Није дуго, по земаљским мјерилима, поживио Свети Александар Невски. Он се млад у 43. години упокојио, али за то мало колико је поживио на земљи, Господу је угодио, послужио роду своме и ево кроз вјекове се помиње и слави његово име свето, а он и данас као и тада притиче у помоћ свима који га са вјером и са љубаљу призивају. И велику је слободу стекао пред Господом и велики је заступник рода и рускога и свега православнога хришћанскога рода пред престолом Божијим. Велика је радост наша што је наш Владика благословио да овај доњи храм нашега саборнога храма, крипта, буде посвећена Светом Александру Невском. И нека би он увијек био наш заступник пред престолом Бога Живога. А ми да се трудимо примјерим у вјери и љубави светих људи Божијих, међу којима посебно мјесто, свакако, припада Светом Александру Невском. Да им подражавамо у своме животу, да своје срце отворимо за Господа и једни за друге и да се тако покажемо достојним наследницима наших светих предака, светих отаца, чија имена и чије спомене прослављамо свакога дана.“

Он је на крају још једном пожелио срећан и благословен празник свима, а посебно данашњим свечарима. Оцу Александру који слави овај празник као свој имендан и који је данас принио славски колач у част Светог Александра невског, као и брату Жељку. Честитао је и свим Васојевићима приславу. Они кроз вјекове славе Светог Александра Невског као своју приславу због његове благодатне помоћи у тешким временима, када се и наш народ налазио под Турском окупацијом, као и под пријетњом других наших непријатеља који су хтјели да униште мало стадо Христово.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This