Izaberite stranicu

У дану када наша света, саборна и апостолска Црква обељежава догађај у коме је Ирод Антипа наредио да се по жељи Саломијиној посијече Свети Јован Крститељ, у сриједу, 11. септембра у храму Светог Јована Владимира у Бару служена је Света литургија. Началствовао је јереј Младен Томовић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Љубомир Јовановић и свештеник Евгений Мороз из храма Светог Николаја на Трёх Горах у Москви. За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић и Дејан Томовић уз подршку чланова хора Свети Јован Владимир. Након што је прочитао Свето Јеванђеље, отац Младе се бесједом обратио присутним вјерницима.

„Драга браћо и сестре, ево данашње Свето Јеванђеље нам описује један страшан догађај који се збио, а тај страшан догађај јесте смрт Светога Јована Пророка и Претече. Можемо рећи, а један светитељ је то наглашавао у својим бесједама, да је ово један Велики Петак. Велики Петак, велика жалост, када је страдао свети Јован Пророк и Претеча. А зашто је то Велики Петак? Зато што је сам Господ Исус Христос за овог светитеља рекао да је највећи од жена рођених. Може ли бити већа похвала за једнога човјека да сам Господ каже да је он највећи од жена рођених? Заиста његова смрт јесте Велики Петак за Цркву Христову. Данас наша Света, Саборна и Апостолска Црква заповиједа да се пости строго. Управо из овога разлога.

Видимо да је у Светом Јеванђељу описано како је то страдао Свети Јован Пророк и Претеча. Видимо да се то збило у доба безбожнога цара Ирода, онога цара који је хтио да погуби Господа, а онда када је чуо за Господњу проповијед он се уплаши и каза да је Свети Јован Крститељ устао из мртвих да га прогони. А онда се описује како је све то Јован Крститељ страдао. Страдао је зато што је љубио истину, зато што је говорио истину, зато што је проповиједао ријеч Божију. И између осталог свега онога што је говорио (покајте се јер се приближило Царство Божије), он је рекао и безбожноме цару Ироду да он не може имати жену брата свога. Да је то противзаконито, да то није добро, да он то не може да има. И та његова жена Иродијада је побјеснјела и хтјела је да га убије. Али, како ми видимо, Ирод се бојао Светог Јована Крститеља, јер се бојао народа, а народ је поштовао Светог Јована Крститеља. Међутим, видимо догађај који нам говори о томе како је ћерка Иродијадина играла пред њима. И како јој је он обећао, због тога што им је она угодила својом игром, како јој је обећао да ће јој дати пола царства свога и да заиште што год хоће. А онда она, наговорена од своје мајке зле и злочесте, затражи на тањиру главу Јована Крститеља. Ирод је морао то да испуни јер је обећао, али и због безбожништва свога и грешности своје и безумља свога, он је то и урадио. Не само због обећања. Он је послао свога џелата у тамницу, гдје су Светог Јована Крститеља и погубили. Одсјекли су му главу. И ето, то је тај догађај драга браћо и сестре, који се описује и кога ми требамо да се увијек сјећамо. И да га памтимо и да се молимо Светом Јовану Крститељу непрестано, јер је он велики молитвеник, заједно са Пресветом Богородицом, пред Свевишњим престолом за све нас. Није ни чудо што наша Света Црква и наш народ српски прославља Светог Јована Крститеља и његове празнике. И овај данашњи Свети празник Усековење главе Светог Јована Крститеља многи у Бару славе као своју крсну славу постећи строго и молећи се Светом Јовану Крститељу. Имамо и друге празнике Светог Јована Крститеља које прослављамо, које Црква Христова Саборна прославља, али и народ као своју крсну славу. И заиста велико је поштовање у нашем народу за Светога Јована Пророка и Претечу. Нека би његовима молитвама Господ свима нама дао здравље и спасење и нека би једнога дана сви заједно у Царство Божије ушли. У Царство Оца и Сина и Светога Духа.“

Светој чаши Господњој пришли су верници и причестили се Тијелом и Крвљу Господњом. Сабрање је настављено у крипти храма.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This