Izaberite stranicu

Књижевна награда овогодишњег трећег будванског фестивал “Ћирилицом” “Свети Стефан Штиљанович” уручена је познатом руском пјеснику Сергеју Главјуку. Ту је одлуку донио жири у саставу академик Синиша Јелушић, Мила Баљевић и Радомир Уљаревић.

Образлажући одлуку, предсједник жирија, професор Синиша Јелушић је рекао да је поезија Сергеја Главјука доминантно у традицији “везаног стиха”.

– У свим његовим књигама можемо да пратимо, као поетичке константе, теме које се крећу у распону од интимног доживљаја природе, човјекове усамљености и запитаности над смислом живота и тајном смрти, до опјевавања урбаних простора као попришта људске драме, која се одвија између ужаса и трагедије на једној страни и наде и љепоте на другој. Та велика позорница је углавном Москва – казао је Синиша Јелушић, а преноси будвански Арт пресс.

Уручујући награду познатом руском пјеснику Сергеју Главјуку, предсједик Савјета Народне библиотеке Будва др Предраг Зеновић је казао да је ово високо признање припало једном од најзначајнијих руских пјесника, чија је поезија преведена на више од 20 свјетских језика, и који је добитник више међународних књижевних награ.

– Своју пјесму Главјук артикулише као да допире из међупростора `гласне` и `тихе` поезије. Стога његов глас јесте препознатљив у савременом руском пјесништву – казао је говорећи о поезији Сергеја Главјука књижевник Будимир Дубак, један од најбољих познавалаца поезије овогодишњег добитника награде фестивала “Ћирилицом”.

Руски пјесник Сергеј Главјук је захвалио публици и организаторима фестивала што му је, како је рекао, припала част да прими ово значајно књижевно признање и изразио радовање што је поново гост Будве и Црне Горе.

Вече је завршио говорећи своју поезију.

Pin It on Pinterest

Share This