Izaberite stranicu

На пријему у Будимпешти 6. септембра 2019. потпредседник мађарске Владе Жолт Семен уручио је председнику Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополиту Илариону Орден заслуга „за непоколебиво проповедање хришћанских вредности … за привлачење тим вредностима младих поколења, за црквено-дипломатски рад и сарадњу на међународном представљању хришћанских заједница“.

Ову високу државну награду митрополит Иларион је добио на основу декрета председника Мађарске Јаноша Адера, а на предлог председника Владе Виктора Орбана. На  свечаности је истакнуто да Митрополит достојно представља Руску Православну Цркву на највишим међународним форумима и црквеним сабрањима, да је сарадник патријарха Кирила и стални члан Свештеног Синода, да је ректор Богословског факултета за постдипломске и докторске студије светих равноапостолних Кирила и Методија и познати саговорник у ТВ серији „Црква и свет“, у којој се милионима гледалаца казује о Исусу Христу, о божанском Јеванђељу и о Цркви.

Вреднован је велики број његових богословских монографија, патролошких студија, предавања о савременим темама. Он је професор, почасни доктор богословља и философије многих руских и иностраних универзитета. Даље се вели да је Високопреосвећени свестрано обдарен човек и да све своје таленте посвећује Богу. Као талентован композитор сведочи о Христу и у својој музици. Наводи се да је једно време обављао архипастирску службу у Мађарској, од 2003. до 2009. године.

Митрополит Иларион је рођен у земљи у којој је хришћанство донедавно било прогоњено, и отуда као Епископ саосећа са страдањм хришћана у туђим земљама. Он је један од првих црквених архијереја који је подигао глас у заштиту хришћана и позвао руководиоце држава да учине крај физичком уништавању хришћана.

Високопреосвећног Митрополита је примио и председник мађарске Владе Виктор Орбан

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

 

Pin It on Pinterest

Share This