Izaberite stranicu

На данашњи дан, 9. септембра 1995. године авиони НАТО пакта почели су другу серију бомбардовања Републике Српске.

На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, августа 1995. године, за коју су оптужени Срби иако је у извјештају независне комисије из тог периода наведено да “не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја”, што је потврдио лично и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан. Тадашњи командант УНПРОФОР генерал Мајкл Роуз изјавио је након инцидента на Маркалама да се не може утврдити одакле је граната испаљена. Командант руског миротворачког батаљона у Сарајеву Андреј Демуренко, који је учествовао у истрази, изјавио је да су Срби “неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад”. Све те тврдње нијесу ништа значиле за НАТО савез, већ су почели агресију на положаје Војске Републике Српске.

Првог дана бомбардовања, у окршају српске артиљерије и авиона НАТО савеза оборен је француски авион “Мираж 2000”, који је пао 20-ак километара југоисточно од Пала, а двојица пилота спасила су се катапултирањем. Истовремено са “Намјерном силом” покренута је и НАТО акција “Мртво око” чији је циљ био онеспособљавање противваздушног система одбране Војске Републике Српске.

Бомбардовање Републике Српске окончано је 14. септембра 1995. године када је постигнут договор да Војска Републике Српске повуче тешко оружје из такозване “Зоне безбједности” што је и учињено.

За бомбардовање Пала, Јахорине, Хаџића, Вогошће, Илијаша и Братунца, мјеста која су била под контролом Војске Републике Српске, НАТО авијација је користила осиромашени уранијум, а од његових последица умрло је највише бивших становника општине Хаџићи који су се, након потписивања Дејтонског споразума, преселили на подручје Братунца.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској одређен је 9. септембар.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This